FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strahovi od daljnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u pritisnuli europske dionice

LONDON,FRANKFURT, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Obnovljenezabrinutosti glede nastavka zaoštravanja američke monetarne politikepogodile su u srijedu europske dionice, koje su se našle i podpritiskom novog jačanja cijena nafte.
LONDON,FRANKFURT, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Obnovljene zabrinutosti glede nastavka zaoštravanja američke monetarne politike pogodile su u srijedu europske dionice, koje su se našle i pod pritiskom novog jačanja cijena nafte.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,3 posto, na 5.365 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 0,7 posto, na 4.996 bodova.

Na strani gubitnika bio je i tehnološki sektor nakon što je industrijski predvodnik Apple Computers izvijestio o tromjesečnim prihodima koji nisu ispunili očekivanja analitičara. No dionice ASML-a bile su na dobitku od 3,3 posto budući je nizozemski proizvođač opreme za čipove nadmašio očekivanja vezana uz dobit za treće tromjesečje i prognozirao snažnu 2006.

Objava zabilješke s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed pokvarila je raspoloženje ulagača budući je ukazala na daljnja povećanja kamatnih stopa radi držanja inflacije pod kontrolom, za što tržišni sudionici strahuju da bi moglo usporiti ionako usporeni rast američkog gospodarstvo.

"Fedove zabilješke samo su potvrdile izglede za novim rastom kamatnih stopa u studenome ali jednom kad se dosegne razina od četiri posto, ulagači se pitaju o nastavku zaoštravanja i njegovoj visini", kazala je Valerie Plagnol, ekonomistica francuske brokerske kuće CM-CIC Securities.

Zabrinutosti oko viših kamatnih stopa pritisnule su dionice poput onih komunalne tvrtke Suez i prijevozničke tvrtke Grupo Ferrovial.

U međuvremenu su cijene nafte dosegnule gotovo 64 dolara po barelu uslijed zabrinutosti oko nedostatnih isporuka pred početak zime na sjevernoj hemisferi i nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala brži rast potražnje u idućoj godini. Novi rast cijena potaknuo je zabrinutosti oko njegova utjecaja na osobnu potrošnju i korporativne zarade, no pomogao je jačanju energetskih dionica poput onih BP-a.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 0,69 posto, na 13.463 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙