FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC najavio povećanje proizvodnje do 2009.

GYEONGJU, 19. listopada 2005. (Hina/AFP) - Organizacijazemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje da će do 2009. povećati svojeproizvodne kapacitete za 5,5 milijuna dnevno, izjavio je njezin glavnitajnik Adnan Shihab-Eldin na sastanku Foruma azijsko-pacifičkegospodarske suradnje (APEC) u Južnoj Koreji.
GYEONGJU, 19. listopada 2005. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje da će do 2009. povećati svoje proizvodne kapacitete za 5,5 milijuna dnevno, izjavio je njezin glavni tajnik Adnan Shihab-Eldin na sastanku Foruma azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u Južnoj Koreji.

"Zajedno s planiranim povećanjem proizvodnje u članicama OPEC-a s 32,5 na 38 milijuna barela dnevno do 2009. i dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno ukapljenog prirodnog plina koji će u istom razdoblju također stizati iz OPEC-a, akumulativni kapacitet za proizvodnju nafte u svijetu (uključujući zemlje izvan OPEC-a) porast će u tom razdoblju za oko 12 milijuna barela dnevno", procijenio je glavni tajnik OPEC-a na sastanku 21-članog APEC-a u južnokorejskom gradu Gyeongjuu.

"To povećanje premašit će po našem mišljenju očekivani kumulativni rast potražnje u tom razdoblju, koji je procijenjen na oko sedam do osam milijuna barela dnevno. To će biti više nego dovoljno da se pokrije prognozirani rast potražnje", dodao je.

OPEC je u ponedjeljak izjavio da je njegovih 11 članica u rujnu proizvodilo u prosjeku 30,34 milijuna barela dnevno, što je 130 tisuća barela dnevno više nego u kolovozu.

Ukazujući na usporavanje rasta proizvodnje u zemljama izvan OPEC-a, naftni je kartel procijenio da će ti proizvođači na čelu s Rusijom ove godine u prosjeku proizvoditi 50,3 milijuna barela dnevno, nešto manje nego u prethodnoj procjeni koja je baratala brojkom od 50,4 milijuna barela dnevno.

OPEC će i dalje nastojati uvjeravati tržište da je sirova nafta uvijek dostupna, zaključio je glavni tajnik kartela, dodajući da odnos ponude i potražnje na tržištu ne opravdava visoke cijene nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙