FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 60 dolara po barelu

LONDON, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak ispod razine od 60 dolara po barelu budući da su blagajesen i oporavak proizvodnje u SAD-u stišali bojazni od nedostatneponude.
LONDON, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak ispod razine od 60 dolara po barelu budući da su blaga jesen i oporavak proizvodnje u SAD-u stišali bojazni od nedostatne ponude.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 76 centi na 59,82 dolara, nadovezujući se na pad cijene od petka za 1,20 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 83 centa na 58,42 dolara.

Cijene su pale za više od 10 dolara po barelu u odnosu na rekordnih 70,85 dolara po barelu u drugoj polovini kolovoza nakon pustošenja uragana Katrina i Rita.

"Odnos ponude i potražnje trenutno upućuje na pad cijena. Vrijeme se čini vrlo blagim a razine zaliha visokima", konstatirao je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp..

Analitičari napominju da neizvjesnost oko dugoročnijih prognoza bar zasad sprječava snažniju rasprodaju.

Temperature na sjeveroistoku SAD-a osjetno su iznad uobičajenih za ovo doba godine a takve bi mogle ostati cijeli tjedan, napominju meteorolozi.

Proizvodnja sirove nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva također se oporavila na najvišu razinu od kraja kolovoza kada je tu regiju opustošio uragan Katrina. Tako je proizvodnja u međuvremenu porasla na gotovo polovinu dnevnog kapaciteta od 1,5 milijuna barela.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) predvidjela je pak u Svjetskim energetskim prognozama dugoročni snažni rast potražnje, upozorivši svijet da mora promijeniti energetske navike jer će se u protivnom suočiti sa zagušljivim isparavanjima i sve većom ovisnošću o nestabilnom Bliskom Istoku.

Kako bi u sljedećih 25 godina mogli pratiti potražnju, Saudijska Arabija i njezini susjedi morat će trošiti 56 milijardi dolara godišnje na naftna postrojenja i rafinerije kako cijene ne bi skočile još i više, upozorila je IEA u svom izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙