FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: svjetska energetska politika nije održiva

PARIZ, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Svijet mora promijeniti svojeenergetske navike jer će se u protivnom suočiti sa zagušljivimisparavanjima, nekontroliranim rastom potražnje za naftom i sve većomovisnošću o nestabilnom Bliskom Istoku, objavila je u ponedjeljakMeđunarodna agencija za energetiku u najnovijim Svjetskim energetskimprognozama.
PARIZ, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Svijet mora promijeniti svoje energetske navike jer će se u protivnom suočiti sa zagušljivim isparavanjima, nekontroliranim rastom potražnje za naftom i sve većom ovisnošću o nestabilnom Bliskom Istoku, objavila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za energetiku u najnovijim Svjetskim energetskim prognozama.

Potražnja za energijom i emisija stakleničkih plinova naglo će porasti za više od 50 posto u razdoblju do 2030. ne budu li potrošači kontrolirali potrošnju, naglasila je IEA, upozoravajući da bi takav razvoj događaja spriječio Protokol iz Kyota, čiji je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2008. odnosno 2012. pet posto ispod razine zabilježene 1990.

Kako bi držali korak s naglim rastom potražnje u sljedećih 25 godina, Saudijska Arabija i njezini susjedi moraju uložiti 56 milijardi dolara godišnje u naftna postrojenja i rafinerije jer će u protivnom cijene nafte porasti, upozorila je ta međunarodna agencija.

"Ti projicirani trendovi imaju važne implikacije i vode u budućnost koja nije održiva. Moramo promijeniti takve ishode i usmjeriti naš planet na put održive energije", kazao je izvršni direktor IEA Claude Mandil.

Po referentnom scenariju agencije koji uključuje vjerojatni ali nepoželjni ishod, Bliski Istok i proizvođači iz sjeverne Afrike morali bi udvostručiti godišnja ulaganja u svoja naftna polja kako bi zadovoljili sve veću žeđ potrošača za gorivom.

Nedostatna ulaganja u sljedećih 25 godina mogla bi rezultirati poskupljenjem barela za dodatnih 13 dolara u odnosu na projiciranu cijenu nafte. "Ne budu li ulaganja pravodobna i dovoljna, cijene nafte će porasti a rast globalnog gospodarstva snositi negativne posljedice tog trenda", upozorio je glavni ekonomist IEA Fatih Birol.

Ključni proizvođači moraju ulagati u globalni sustav rafinerija kako bi otklonili uska grla u energetskom sustavu koja su ovog kolovoza podigla cijene na rekordnu razinu od preko 70 dolara po barelu, naglasila je agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙