FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 64 dolara po barelu zbog strahovanja od tijesne zimske opskrbe

LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su usrijedu blizu 64 dolara po barelu zbog strahovanja od tijesne opskrbetijekom zime i prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) osnažnijem rastu potražnje na naftom u svijetu sljedeće godine.
LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu blizu 64 dolara po barelu zbog strahovanja od tijesne opskrbe tijekom zime i prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o snažnijem rastu potražnje na naftom u svijetu sljedeće godine.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 46 centi na 63,99 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 27 centi na 60,35 dolara.

IEA je u najnovijem mjesečnom izvješću o tržištima nafte prognozirala još snažniji rast potražnje za naftom u svijetu u 2006., na 1,75 milijuna barela dnevno u odnosu na 1,25 milijuna barela dnevno u 2005.

Rast američkog i kineskog gospodarstva u 2004. rezultirao je najvećom godišnjom stopom rasta potražnje za naftom u velikom vremenskom razdoblju, čime je utrt put dvogodišnjem razdoblju snažnog rasta cijena sirove nafte u SAD-u.

Prognoza IEA za 2006. umirila je strahovanja naftnih tržišta nakon što su podaci iz SAD-a pokazali usporavanje potražnje u najvećem svjetskom potrošaču energenata. Agencija je ocijenila da je to usporavanje tek privremeno i da je uglavnom posljedica pustošenja uragana Katrina i Rita, predviđajući oporavak potražnje u 2006.

Ostane li potražnja u SAD-u snažna i u četvrtom tromjesečju, tržišta će usmjeriti pozornost na strahovanja od problema u opskrbi lož-uljem tijekom zime.

"Proizvodnja prirodnog plina u SAD-u još nije u potpunosti obnovljena a plin se u SAD-u najčešće koristi za grijanje. Ne bude li ponuda prirodnog plina pokrila potražnju, stvorit će se pritisak za prijelaz na lož-ulje a prijelaz na destilate potaknut će daljnji rast cijena", konstatirao je Gerard Burg iz National Australia Bank.

Analitičari napominju da će tjedno izvješće američke vlade o zalihama pružiti jasniju sliku o ponudi goriva tijekom zime. Očekuje se da će se zalihe destilata, uključujući i lož-ulje, smanjiti za 1,7 milijuna barela, zalihe benzina trebale bi pasti za 1,6 milijuna barela dok bi zalihe sirove nafte trebale porasti za 2,1 milijuna barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙