FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne dok jača strah od nestašice lož-ulja

LONDON, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale sustabilne u ponedjeljak uslijed bojazni da bi oštećenja prouzročenauraganima i potreba za proizvodnjom benzina mogli onemogućiti dovoljnuproizvodnju zimskih goriva u američkim rafinerijama.
LONDON, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su stabilne u ponedjeljak uslijed bojazni da bi oštećenja prouzročena uraganima i potreba za proizvodnjom benzina mogli onemogućiti dovoljnu proizvodnju zimskih goriva u američkim rafinerijama.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu devet centi na 61,93 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 11 centi na 59,10 dolara.

Oko 13 posto rafinerijskih kapaciteta u SAD-u i dalje je zatvoreno nakon pustošenja uragana Katrina i Rita pa su preostala postrojenja prisiljena usredotočiti se na proizvodnju benzina. Rafinerije obično proizvode više lož-ulja u ovo doba godine kako bi pokrile vrhunac potražnje uoči zime.

"Ovisno o tome kada će nastupiti hladna zima, možda nas manje od mjesec dana dijeli od jako oskudne opskrbe. Rafinerije proizvode benzin na račun lož-ulja", upozorio je Bruce Evers iz londonskog Investec Securities.

"Prošli je tjedan bio obilježen snažnim spekulativnim prodajama budući da se puno ljudi fokusiralo na očigledan pad potražnje", ističe se u priopćenju Investec's Eversa

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavit će u utorak mjesečno izvješće o tržištima nafte. Tri uzastopna mjeseca zaredom IEA je revidirala naniže svoje procjene o potražnji za naftom u svijetu u 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙