FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: Inicijativa za skrb o obiteljima i invalidima pripadnicima HVO-a

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je učetvrtak pokrenuti postupak za sklapanje ugovora s Vijećem ministaraBiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bilipripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji.
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je u četvrtak pokrenuti postupak za sklapanje ugovora s Vijećem ministara BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji.

Vlada je odredila i izaslanstvo za vođenje pregovora o tom ugovoru, na čelu kojega je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

Početkom iduće godine, kaže Kosor, u Federaciji BiH stupa na snagu zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojim se bitno smanjuju prava obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja HVO-a i ratnih vojnih invalida.

To je veliki problem i pritisak na našu Vladu i Ministarstvo, istaknula je Kosor, navodeći da bi ugovor bio podloga da Hrvatska nadoknadi dio invalidskih i obiteljskih mirovina koji zakonom Federacije BiH ne bi bio ispunjen.

Na taj bi se način, kaže, u idućoj godini zbrinulo oko 800 članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, a u 2007. i 2008. i ratni vojni invalidi HVO-a koji će morati proći postupak utvrđivanja invalidnosti po hrvatskim propisima.

Ugovor bi se odnosio isključivo na hrvatske državljane, a kao razdoblje stradavanja predlaže se razdoblje od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996.

Hrvatska ovom inicijativom želi odati priznanje onima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, onima koji su i na druge načine bili vezani za Domovinski rat, rekao je premijer Ivo Sanader.

Priznaje da je to teško pitanje s kojim se do sada ni jedna Vlada nije usudila uhvatiti u koštac.

Ako oni koji su bili spremni odazvati se pozivu za obranu, a bilo ih je i iz BiH, onda treba naći modaliteta i odužiti im se, kazao je premijer.

Iduća, 2006. trebala bi biti godina Nikole Tesle, znanstvenika svjetskog glasa, prijedlog je koji je Vlada uputila Hrvatskom saboru. Naime, 2006. obilježit će se 150. godišnjica rođenja Nikole Tesle (10. srpnja 1856. u Smiljanu, kraj Gospića).

Godina Nikole Tesle obilježila bi se nizom manifestacija, znanstvenim skupovima, predavanjima u osnovnim i srednjim školama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙