FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: potrebna je dogradnja Daytonskog sporazuma

ZAGREB,20. listopada(Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) danas jepotrebnom ocijenila dogradnju Daytonskog sporazuma.
ZAGREB,20. listopada(Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) danas je potrebnom ocijenila dogradnju Daytonskog sporazuma.

HSP smatra da je dogradnja tog Sporazuma u interesu svih naroda i građana u BiH, te hrvatske i europske sigurnosti, rekao je predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare.

HSP Hrvatskom saboru predlaže organiziranje rasprave o položaju hrvatskog naroda u BiH, dometima i dogradnji Daytonskog sporazuma i donošenje saborske deklaracije koja bi bila uporište Vladi za političke međunarodno-pravne aktivnosti.

Hrvatska Vlada, ističe Đapić, treba aktivno lobirati kod bivših članica Kontaktne skupine o potrebi dogradnje Daytona.

Upozoravajući da su ugroženi vitalni interesi Hrvata u BiH, predsjednik HSP-a navodi temeljne principe za koje se HSP zauzima u dogradnji Daytonskog sporazuma.

Zauzima se, kaže, za ukidanje entiteta, snažnu regionalizaciju BiH s osam kantona ili regija koji trebaju imati visok stupanj autonomije, efikasnu središnju vladu uz dvodomni parlament.

U parlamentu, naglašava, moraju biti potpuno zaštićeni vitalni interesi svakog naroda, neke se odluke, npr. pitanje Ustava, moraju donositi konsenzusom, bez nadglasavanja.

Traženje trećeg entiteta za Hrvate u BiH pravaši drže nerealnim.

Đapić pritom tumači da to nema ničiju podršku u međunarodnoj zajednici, da isključuje velik broj Hrvata izvan takvog entiteta, da je gotovo nemoguće naći razgraničenje između Hrvata i Bošnjaka.

Ipak, dodaje da HSP ne isključuje i teritorijalnu organizaciju BiH od tri entitea, ako je to sporazum tri naroda u BiH.

Pravaši su danas u saborsku proceduru poslali prijedlog izmjena Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije po kojima bi se svaki nezakonito provedeni slučaj pretvorbe i privatizacije proglasio pravno ništavnim, dok bi se za slučajeve provedene na nepropisan način pokrenuo postupak ovjere vlasništva.

Ne dobije li njihov prijedlog podršku Sabora, zastupnik Pero Kovačević najavljuje traženje referenduma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙