FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret franjevačkih zajednica na Trsatu

RIJEKA,8. listopada 2005.(Hina) - Svefranjevački susret južnoslavenskefranjevačke konferencije, na kojemu se okupilo oko 1500 pripadnikafranjevačkih zajednica iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije i CrneGore, održava se danas na Trsatu.
RIJEKA,8. listopada 2005.(Hina) - Svefranjevački susret južnoslavenske franjevačke konferencije, na kojemu se okupilo oko 1500 pripadnika franjevačkih zajednica iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore, održava se danas na Trsatu.

Susret je počeo u Svetištu Majke Božje, a nastavljen je u Dvorani mladosti na Trsatu.

Današnjim susretom počele su pripreme za proslavu 800. obljetnice franjevačkog reda godine 2009. Naime, po svjedočanstvima životopisaca, sveti Franjo Asiški dobio je godine 1209. od pape Inocenta III. odobrenje za svoj način života po Evanđelju.

Nazočne su, među ostalima, pozdravili predsjednica Vijeća franjevačkih zajednica sestra Franciska Molnar te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je kazao da je Marijansko svetište na Trsatu jedna od okosnica prošlosti i sadašnjosti Rijeke i dio njezina identiteta.

Svetu misu u povodu početka priprema za proslavu 800. obljetnice franjevačkog reda predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić.

"Nije riječ samo o jubileju franjevačkog reda, nego i cijele Crkve", rekao je mons. Ivan Devčić. Podsjetio je da je "franjevački red toliko upisan u kršćansku i crkvenu povijest, kulturu i duhovnost mnogih naroda" te je "nemoguće to ne cijeniti".

"To posebice vrijedi za hrvatski narod, s čijom se dušom i kulturom franjevaštvo, zahvaljujući vjekovnom dijeljenju i podnošenju iste sudbine, naprosto stopilo i poistovjetilo", rekao je mons. Devčić.

Istaknuo je i da se u pripremama proslave cijela franjevačka obitelj i svaki član trebaju upitati "u kojoj smo mjeri doista maleni u evanđeoskom smislu jer smo uvijek u iskušenju da malenost bude samo maska iza koje se skrivaju oni koji Krista ne razumiju i ne prihvaćaju".

Susret franjevačkih zajednica nastavlja se poslijepodne, kada će o prisutnosti franjevaca u našim krajevima izlagati fra Željo Tolić.

Nakon predavanja predstavit će se franjevačke zajednice uz molitvu i pjesmu. Svefranjevački susret završit će kratkom službom rastanka.

Franjevački red počeo je djelovati na području današnje Hrvatske osnutkom samostana u Trogiru godine 1214., a prva franjevačka provincija u hrvatskim krajevima osnovana je već godine 1217.

Procjenjuje se da diljem svijeta u samostanima ima 30.000 franjevaca i oko 16.000 sestara klarisa te više od 400.000 pripadnika svjetovnih redova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙