FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud u BiH očekuje da se u slučaju Jelavić postupi po Interpolovoj tjeralici

MOSTAR/SARAJEVO, 10. listopada 2005. (Hina) - Državni sud BiH očekujeda se nepravomoćno osuđenoga bivšeg člana Predsjedništva BiH AntuJelavića pronađe i privede na izdržavanje kazne ako je u BiH, a ako jeu bijegu u inozemstvu da se postupi po međunarodnoj Interpolovojtjeralici, odnosno da ga se izruči BiH, izjavio je danas za Hinuglasnogovornik Državnog suda BiH Refik Hodžić.
MOSTAR/SARAJEVO, 10. listopada 2005. (Hina) - Državni sud BiH očekuje da se nepravomoćno osuđenoga bivšeg člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića pronađe i privede na izdržavanje kazne ako je u BiH, a ako je u bijegu u inozemstvu da se postupi po međunarodnoj Interpolovoj tjeralici, odnosno da ga se izruči BiH, izjavio je danas za Hinu glasnogovornik Državnog suda BiH Refik Hodžić.

Tisak u Hrvatskoj i BiH nagađa da se Jelavić, koji ima dvostruko državljanstvo, skriva u Hrvatskoj te da je spreman predati. On je prošlog četvrtka nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novčane pomoći što ju je kao pomoć Hrvatima u BiH slala hrvatska vlada.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da hrvatske vlasti zbog ustavne odredbe o neizručivanju svojih državljana ne mogu uhititi i izručiti Jelavića.

Hrvatski državljanin ne može se izručiti drugoj državi i jedino ako presuda protiv Jelavića postane pravomoćna, BiH može, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, tražiti da kaznu izdržava u Hrvatskoj, kazala je ministrica nakon konferencije za novinare na kojoj je predstavila izmjene stečajnog zakona.

Ministrica nije niti jednom riječju spomenula mogućnost da Hrvatska preuzme kazneni postupak protiv Jelavića, a o čemu danas nagađaju neki neki mediji u BiH.

U Državnom odvjetništvu RH su kazali da je postupanje prema Jelaviću u nadležnosti policije. "To je sve u nadležnosti MUP-a", izjavila je bez dodatnog obrazloženja glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

U MUP-u su potvrdili da su u petak obaviješteni o Interpolovoj tjeralici za Jelavića, no ponavljaju da Hrvatska ne izručuje svoje državljane te da bez naloga Državnog odvjetništva ili suda, policija ne može i nema temelja za postupanje prema njemu.

"U Hrvatskoj nema kaznene prijave ili neke druge sudske odluke zbog kojega bi se Jelavića gonilo", kazao je Mehun, opovrgavajući da policija s njim pregovara o predaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙