FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svefranjevački susret s oko 1500 sudionika sutra na Trsatu

RIJEKA,7. listopada 2005. (Hina) - Sutrašnji Svefranjevački susret uriječkom Svetištu Gospe Trsatske južnoslavenske franjevačkekonferencije, u koju pripadaju Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbije iCrne Gore, a na kojemu se očekuje oko 1500 sudionika, najavljen je nadanašnjoj konferenciji za novinstvo.
RIJEKA,7. listopada 2005. (Hina) - Sutrašnji Svefranjevački susret u riječkom Svetištu Gospe Trsatske južnoslavenske franjevačke konferencije, u koju pripadaju Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbije i Crne Gore, a na kojemu se očekuje oko 1500 sudionika, najavljen je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Generalni definitor Šime Samac, čija funkcija podrazumijeva zaduženje pri upravi svjetske franjevačke organizacije za južnoslavensku i zapadnoslavensku konferenciju, izvijestio je da ovim skupom prvi put na svijetu počinju pripreme za obilježavanje 800 godina postojanja franjevaštva.

Zapadnoslavensku konferenciju čine franjevačke provincije u zemljama od Poljske i Slovačke do Kazahstana.

Samac je rekao da će franjevački pokret tri iduće godine (jer se 800 godina pokreta obilježava 2009.) posvetiti preispitivanju svog identiteta i poslanja, naglasivši da će franjevci nastojati pronaći svoje mjesto proučavajući znakove vremena u društvu i Crkvi.

Skup će početi okupljanjem u Perivoju Gospe Trsatske u sklopu svetišta u 10 sati. Potom će uslijediti misa koju će predvoditi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić.

Poslijepodne su na programu predavanja o pojedinim aspektima franjevačkog reda u Dvorani mladosti na Trsatu.

Franjevački red počeo je s djelovanjem na području današnje Hrvatske osnutkom samostana u Trogiru 1214. koji je bio prvi franjevački samostan izvan Italije. Franjevačka provincija ovdje je osnovana 1217. godine.

U 13. stoljeću franjevci šire svoje djelovanje na područje Bosne i Hercegovine. Zaslužni su, između ostaloga, za očuvanje i unaprjeđenje jezika, prikupljanje nekih od najvrjednijih zbirki knjiga te razvoj ljekarništva na ovom području.

Franjevački pokret čine muški redovnički redovi, poput kapucinskog, franjevaca konventualaca i franjevaca trećeredaca, zatim ženski franjevački redovi kao što su sestre klarise i sestre franjevke te svjetovni franjevački redovi.

Procjenjuje se da na svijetu ima 30.000 franjevaca u samostanima, oko 16.000 sestara klarisa i više od 400.000 pripadnika svjetovnih redova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙