FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: ispitani osumnjičenici za ratni zločin

OSIJEK,31. listopada 2005.(Hina) - Pred istražnim sucem osječkogŽupanijskoga suda danas popodne ispitani su osumnjičenici za ratnizločin počinjen u studenom 1991. nad civilnim stanovništvom napodručju Čepina i Osijeka - prvoosumnjičeni 44-godišnjak iz Čepina idrugoosumnjičeni 33-godišnjak iz Đakova.
OSIJEK,31. listopada 2005.(Hina) - Pred istražnim sucem osječkog Županijskoga suda danas popodne ispitani su osumnjičenici za ratni zločin počinjen u studenom 1991. nad civilnim stanovništvom na području Čepina i Osijeka - prvoosumnjičeni 44-godišnjak iz Čepina i drugoosumnjičeni 33-godišnjak iz Đakova.

Prvoosumnjičeni je tijekom ispitivanja zanijekao da je počinio kažnjiva djela koja mu se stavljaju na teret, a drugoosumnjičeni se branio šutnjom. Nakon ispitivanja protiv drugoosumnjičenoga doneseno je rješenje o provođenju istrage i rješenje o određivanju pritvora u trajanju od 30 dana, a protiv prvoosumnjičenoga, koji se u pritvoru nalazi od rujna, rješenje o proširenju istrage, rekao je Hini istražni sudac Ante Kvesić.

Prvoosumnjičenog 44-godišnjaka tereti se da je 23. studenog 1991., kao zamjenik zapovjednika satnije u sastavu 130. brigade Hrvatske vojske, na polju Jasenik hicima iz automatske puške "thompson" usmrtio Stevana i Dragicu Gvozdenović te njihova rođaka Ljubomira Grandića.

Prvo i drugoosumnjičenog tereti se da su, po zapovijedi prvoosumnjičenog, skupa s još dvojicom pripadnika iste postrojbe, 25. studenoga, na ulazu u Osijek zaustavili Savu Pavitovića te da su ga, uz prijetnju vatrenim oružjem i objašnjenje da ga vode na ispitivanje, odveli na polje između Čepina i Ivanovca. Drugoosumnjičenika se tereti da je, po zapovijedi prvoosumnjičenog, iz "thompsona" ispalio hitac te ranio Pavitovića, nakon čega je jedan od osumnjičenika iz istoga oružja ispalio još dva metka koja su ga usmrtila.

Drugoosumnjičenog 33-godišnjaka uhitili su 28. listopada djelatnici dubrovačko-neretvanske PU, na čijem je području privremeno boravio, a prvoosumnjičeni 44-godišnjak uhićen je krajem rujna zbog osnovane sumnje da je u prosincu 1991. u Osijeku počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙