FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijena ustavna tužba osuđene za zločin u Škabrnji

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Zorani Banić, osuđenoj na šestgodina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji 1991.,odbijena je ustavna tužba kojom je tražila ukidanje presude i vraćanjepredmeta Vrhovnom sudu na odlučivanje.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Zorani Banić, osuđenoj na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji 1991., odbijena je ustavna tužba kojom je tražila ukidanje presude i vraćanje predmeta Vrhovnom sudu na odlučivanje.

Odluku je Ustavni sud donio 29. rujna, a na svojim internet stranicama objavio danas.

Osuđenoj bivšoj medicinskoj sestri iz Zemunika Gornjeg ustavna je tužba bio posljednji pravni lijek pred hrvatskim pravosuđem. Njezin je branitelj Luka Šušak istog dana kada je odbijena ustavna tužba uputio pismo Haškom sudu i Tužiteljstvu u kojem im predloža da preuzmu slučaj njegove branjenice.

Zoranu Banić zadarski je Županijski sud u srpnju prošle godine proglasio krivom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je kao pripadnica vojske tzv. SAO Krajine, u studenome 1991., u selu Škabrnja sudjelovala u nasilnom izvlačenju civila iz podruma, od kojih je četvero i ubijeno. Zadarski sud ju je osudio na deset godina zatvora, no Vrhovni sud je sredinom prosinca kaznu smanjio na šest godina.

Osuđena potom podnosi ustavnu tužbu u kojoj tvrdi da su joj odlukom Vrhovnog suda prekršena ustavna prava na pravično i zakonito suđenje te jednakost pred zakonom. Njezin odvjetnik, naime, u tužbi navodi da u presudi uopće nije opisana radnja iz koje bi se to moglo zaključiti da je osuđena bila supočinitelj, a tvrdi i da se presuda temelji na proturječnim iskazima svjedoka koji su u vrijeme zločina u Škabrnji 1991. bili djeca. Zbog svega toga Šušak je tražio ukidanje presude i vraćanje predmeta Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

No, Ustavni sud je odbio tužbu, ocjenivši da je Vrhovni sud pravilno utvrdio da je Zorana Banić supočinitelj zločina jer je, među ostalim, pružala podršku neposrednim izvršiteljima i znatno doprinjela kaznenom djelu.

Banić je od Ustavnog suda tražila i da se pri odlučivanju o njezinoj tužbi izuzmu suci Vice Vukojević i Milan Vuković za koje smatra da su "pristrani". U tužbi je, među ostalim, navela da je Vuković kao predsjednik Vrhovnog suda izjavio kako Hrvati nisu mogli počiniti ratne zločine jer su vodili obrambeni rat.

O njezinoj ustavnoj tužbi na kraju je i odlučivalo šesteročlano Vijeće za odlučivanje o ustavnim tužbama u kojemu ne sjede ta dvojica sudaca.

Zorana Banić kaznu izdržava u Požegi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙