FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica Hrvatska i PEN centar o haaškim optužnicama i pritvaranju Jovića - reakcije

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Predsjedništvo Matice hrvatskeosudilo je danas pritvaranje novinara Josipa Jovića kojeg je Haaškisud optužio za nepoštovanje suda te podizanje optužnica protivnovinara Marijana Križića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, iodvojeno od njih protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Predsjedništvo Matice hrvatske osudilo je danas pritvaranje novinara Josipa Jovića kojeg je Haaški sud optužio za nepoštovanje suda te podizanje optužnica protiv novinara Marijana Križića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, i odvojeno od njih protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića.

Predsjedništvo Matice Jovićevo uhićenje i optužnice protiv ostalih novinara smatra "nepoželjnim događajem već i zato što ne služi ispunjenju temeljne funkcije suda, nego štite sam sud kako od prava javnosti na informaciju tako i od prosudbe njegova rada". "Progoni novinara, pokušaji njihova zastrašivanja, gušenja njihova glasa, saslušanja pred Haaškim sudom za ratne zločine i eventualna suđenja u današnje su doba civilizacijski neprihvatljivi postupci", navodi Predsjedništvo Matice u priopćenju.

Smatra da će "oslobađanjem Josipa Jovića i Hrvatska biti slobodnija, a da će prekidom sudskoga procesa protiv svih novinara, hrvatskih javnih radnika i Haaški sud dobiti na vjerodostojnosti".

Predsjedništvo smatra da se "kraj velikog broja neriješenih ratnih zločina vjerodostojan sud ne bi trebao, ni smio baviti "verbalnim deliktima", deliktom slobodnog mišljenja ili deliktom necenzuriranog pisanja, ni skrivati iza argumenta o nužnoj zaštiti "ugroženog zaštićenog svjedoka", osobito nakon što su pruženi dostatni dokazi, da je taj svjedok, i prije njihovih oznanjenja bio od samoga suda već otkriven", stoji u priopćenju Predsjedništva Matice Hrvatske.

U povodu Jovićevog uhićenja reagirao je i hrvatski PEN navodeći da "o novinarskoj i uredničkoj praksi gospodina Jovića, štoviše o njegovom novinarskom i političkom moralu, ne misle ništa dobro".

"Držimo da je sadašnje procesuiranje Josipa Jovića logična posljedica politike i morala za koje se on godinama zalagao. Ono što u ovome slučaju osuđujemo to je činjenica drastičnog kriminaliziranja novinarske profesije, pritvaranja novinara i njegova sprovođenja na sud u Den Haag. Smatramo da je Josip Jović dvostruka žrtva politike koju je zagovarao, ali isto tako i netransparentnih odnosa Republike Hrvatske prema sudu u Den Haagu, štoviše, prema Europskoj uniji", stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik PEN centra Zvonko Maković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙