FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meron UN-u podnio godišnje izvješće o radu ICTY

WASHINGTON/NEW YORK,11. listopada 2005.(Hina) - Mračna sjena bit ćebačena na postignuća Haškog suda ako sedam odbjeglih visokihdužnosnika optuženih za ratne zločine ne budu privedeni pravdi, rekaoje predsjednik Haškog suda Theodor Meron Općoj skupštini Ujedinjenihnaroda.
WASHINGTON/NEW YORK,11. listopada 2005.(Hina) - Mračna sjena bit će bačena na postignuća Haškog suda ako sedam odbjeglih visokih dužnosnika optuženih za ratne zločine ne budu privedeni pravdi, rekao je predsjednik Haškog suda Theodor Meron Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Meron je u godišnjem izvješću Općoj skupštini o radu Haškog suda kazao da još samo sedam bjegunaca treba biti uhićeno ističući veliku zabrinutost zbog toga što su među njima i tri najvažnija optuženika: Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

"Mračna sjena bit će bačena na povijesna postignuća Suda ako optuženi visoki dužnosnici ne budu privedeni pravdi u Den Haagu", rekao je Meron u ponedjeljak poslije podne podnoseći izvješće Općoj skupštini.

"Moramo zajednički raditi kako bismo spriječili tu opasnost za naslijeđe Suda i međunarodnu pravdu", rekao je on.

Meron je posebice upozorio da Karadžić i Mladić, organizatori masakra u Srebrenici, izbjegavaju pravdu deset godina nakon zločina u kojem je ubijeno 7.900 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Ocijenio je da se suradnja država bivše Jugoslavije s Haškim sudom poboljšala tijekom protekle godine u nekim slučajevima.

"Razina suradnje Hrvatske i dalje je zadovoljavajuća na većini područja, uz istaknutu iznimku propusta te zemlje da uhiti i izruči Gotovinu Den Haagu", rekao je Meron.

Meron je naveo da je od kraja prošle godine Sudu izručeno 24 optuženika zahvaljujući naporima Srbije i Crne Gore (SCG) i Republike Srpske, što je ocijenio velikim napretkom.

Ipak, vjeruje se da se pet od sedam bjegunaca nalazi u SCG ili Republici Srpskoj, a srbijanska vlada nije provela naloge za njihovo uhićenje, upozorio je Meron.

Ocijenio je da je ukupna razina suradnje Republike Srpske i dalje nedovoljna jer nije osigurala informacije o Karadžiću i Mladiću niti je dostavila Den Haagu dokumente iz ratnog doba.

Haški sud je u svom radu učinio velike napore unatoč teškoćama, rekao je Meron, navodeći da je Sud razmotrio i riješio rekordan broj slučajeva te da su četiri slučaja predana nacionalnim pravosudnim tijelima, tri slučaja Bosni i Hercegovini i jedan Hrvatskoj.

Kazao je da je Sud proveo reforme kako bi ubrzao svoj rad i osigurao poštivanje izlazne strategije Haškog suda koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a i prema kojoj Haški sud do 2008. treba završiti prvostupanjska suđenja i završiti rad prije kraja 2010.

Meron je podsjetio na svoju procjenu danu Vijeću sigurnosti u svibnju ove godine da Haški sud može do 2009. dovršiti suđenja svim optuženima koji su u pritvoru Suda. Postizanje tog cilja, uz daljnji rast broja slučajeva, bilo bi moguće kad bi bar neki slučajevi završili izjavom o krivnji.

Haški sud nastavlja jačati pravne i logističke temelje za prebacivanje slučajeva nižih i srednjih optuženika na domaća pravosuđa i podržao je izgradnju lokalnih kapaciteta obukom sudaca i tužitelja u Hrvatskoj, SCG i BiH čija sposobnost za bavljenje tako složenim slučajevima sve više raste, rekao je Meron.

Stalna predstavnica Hrvatske pri UN-u Mirjana Mladineo podsjetila je da hrvatska Vlada od travnja provodi akcijski plan za lociranje Gotovine te da čini sve što može kako bi riješila taj slučaj.

Mladineo je također kazala da Hrvatska radi na osposobljavanju sudaca i odvjetnika te da je odredila četiri suda osposobljena za suđenja za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙