FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemski sud osudio bivše čelnike afganistanskih obavještajnih službi

DEN HAAG, 14. listopada 2005. (Hina/AP) - Nizozemski sud je u petakosudio bivšeg čelnika afganistanske obavještajne službe na 12 godina anjegovog bivšeg zamjenika na devet godina zatvora radi mučenjazatvorenika tijekom komunističkog režima u Afganistanu osamdesetihgodina prošlog stoljeća.
DEN HAAG, 14. listopada 2005. (Hina/AP) - Nizozemski sud je u petak osudio bivšeg čelnika afganistanske obavještajne službe na 12 godina a njegovog bivšeg zamjenika na devet godina zatvora radi mučenja zatvorenika tijekom komunističkog režima u Afganistanu osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Hesamuddin Hesam, star 57 godina, i Habibullah Jalalzoy, 59, osuđeni su na temelju zakona iz 2003. koji nizozemskim sudovima daje univerzalnu nadležnost za zločine koje su počinili stanovnici Nizozemske. Oba osuđena u Nizozemsku su došla u prvoj polovici devedesetih tražeći politički azil, ali nikada nisu deportirani nakon što je njihova molba odbijena.

Hesam je bio čelnik afganistanske obavještajne službe a Jalalzoy je bio zadužen za ispitivanja u zatvorima za režima predsjednika Najibullaha tijekom sovjetske okupacije Afganistana koja je trajalo jedno desetljeće. Procjenjuje se da je u tom razdoblju zlostavljano oko 200.000 političkih protivnika režima od kojih su mnogi ubijeni.

Sud je odbacio tvrdnje odvjetnika da nije nadležan za taj slučaj jer su navodni zločini počinjeni tijekom građanskog rata te ne potpadaju pod međunarodnu konvenciju o ratnim zločinima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙