FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosper: SAD nisu vršile pritisak na Del Ponte

SARAJEVO, 31. listopada 2005. (Hina) - Američki veleposlanik za pitanjaratnih zločina Pierre-Richard Prosper izjavio je kako njegova vladanije vršila nikakav pritisak na glavnu tužiteljicu Međunarodnogkaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carlu del Ponte čiji bi ciljbio ishoditi suglasnost za početak pregovora Hrvatske o članstvu uEuropskoj uniji.
SARAJEVO, 31. listopada 2005. (Hina) - Američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper izjavio je kako njegova vlada nije vršila nikakav pritisak na glavnu tužiteljicu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carlu del Ponte čiji bi cilj bio ishoditi suglasnost za početak pregovora Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji.

"SAD nisu vršile nikakav pritisak na Glavnu tužiteljicu kako bi dala pozitivno mišljenje o suradnji s Hrvatskom da bi i Turska mogla početi pregovore s EU kako neki tvrde. Ne znam što su Europljani radili no SAD nije i ne vrši pritisak na glavnu tužiteljicu", kazao je Prosper u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Prosper, koji uskoro napušta dužnost veleposlanika za ratne zločine, objasnio je da američka vlada ima redovite kontakte s Haškim tribunalom, ali da pri tom nema nikakvih pritisaka "nego se razgovara o problemima koje taj sud ima" te o "modalitetima kako se, iz našeg kuta gledanja, ti problemi mogu rješiti".

"Nismo nikada prijetili niti ćemo uskratiti pomoć Tribunalu ako se neko pitanje ne riješi kako želimo", istaknuo je američki diplomat.

Prosper je ocijenio kako je temeljni razlog što ICTY neće moći završiti svoj posao do 2010. godine izostanak političke volje u vladama zemalja jugoistoka Europe što se "mora promijeniti".

"Vrijeme razgovora iza zatvorenih vrata je prošlo i sada se treba agresivno rješavati ostatak problema. Vlade zemalja u regiji moraju odlučno reagirati da se to pitanje riješi", kazao je Prosper pozvavši još jednom izrijekom na uhićenje Ante Gotovine, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Prosper je također kazao kako je bio iznenađen činjenicom da se neki optuženici kriju u Rusiji te da je od Moskve tražena temeljita istraga koja je i obećana. No, Rusi se nakon toga "više nisu javili".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙