FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod: Jovan Petković nepravomoćno oslobođen optužbe

SLAVONSKI BROD, 31. listopada 2005. (Hina) - Odlukom sudskoga vijećaŽupanijskoga suda u Slavonskome Brodu Jovan Petković (33) izokolice Pakraca u obnovljenom postupku danas je nepravomoćno oslobođenoptužbe za ratni zločin protiv čovječnosti i prava ratnihzarobljenika.
SLAVONSKI BROD, 31. listopada 2005. (Hina) - Odlukom sudskoga vijeća Županijskoga suda u Slavonskome Brodu Jovan Petković (33) iz okolice Pakraca u obnovljenom postupku danas je nepravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin protiv čovječnosti i prava ratnih zarobljenika.

Optužnica ga je teretila da je u razdoblju od lipnja do rujna 1993., kao pripadnik "milicije SAO Krajine", dok je obnašao dužnost stražara u logoru Stara Gradiška, zlostavljao zatvorenicu Nevenku Preradović (53), pripadnicu ZNG Nova Gradiška. U svom ranijem iskazu ona je navela da ju je Petković u više navrata silovao nanoseći joj fizičke i psihičke boli. Zbog toga ga je 1996. u odsutnosti Županijski sud u Požegi osudio na 12 godina zatvora.

Na temelju međunarodne tjeralice Petković je u lipnju ove godine uhićen u Švicarskoj. U obnovljenom postupku pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu oštećenica Nevenka Preradović zanijekala je prijašnji iskaz.

Iako je na temelju istražnih dokumenata i iskaza svjedoka nedvojbeno dokazano da je okrivljenik Petković u navedeno vrijeme kao pripadnik milicije bio čuvar u logoru Stara Gradiška i da je Nevenka Preradović tada bila zarobljenica koja je tamo proživjela razne strahote od kojih i danas ima psihofizičke posljedice, sud nije utvrdio navode iz ranije optužnice prema kojoj je Petkoviću suđeno u odsutnosti, rekao je, među ostalim, u obrazloženju oslobađajuće presude predsjednik sudskoga vijeća sudac Mirko Svirčević.

Kako osim iskaza oštećenice nema drugih materijalnih dokaza, sudsko je vijeće donijelo oslobađajuću presudu u ovom slučaju.

Petković ipak ostaje u pritvoru jer se pred istim sudom protiv njega vodi još jedan istražni postupak kojim ga se sumnjiči za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙