FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 61 dolara za barel

LONDON, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte uponedjeljak su se spustile ispod 61 dolara po barelu no drže se idalje nepopustljivo visoko dok su trgovci razapeti između mogućnostida viši troškovi energenata ograniče potrošnju te približavanja sezonenajveće zimske potražnje za gorivom.
LONDON, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u ponedjeljak su se spustile ispod 61 dolara po barelu no drže se i dalje nepopustljivo visoko dok su trgovci razapeti između mogućnosti da viši troškovi energenata ograniče potrošnju te približavanja sezone najveće zimske potražnje za gorivom.

Cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu spustila se za 65 centi, na 60,57 dolara. Londonski Brent pojeftinio je 68 centi, na 58,74 dolara.

Tržište čeka na svaku naznaku smanjenja potražnje koja bi mogla smanjiti napetosti u isporukama svjetskih rafinerija koje su dovele do rekordnih razina cijena u srpnju. No robustan gospodarski rast u SAD-u i povećanje potrošnje tog energenta u Kini u rujnu podržavale su rast cijena.

Uz cijene koje se nepopustljivo drže iznad 60 dolara, računi za potrošnju goriva će čini se neko vrijeme ostati visoki a trgovci strahuju da bi potrošači u najvećem svjetskom potrošaču, SAD-u, mogli poduzeti mjere za obuzdavanje potrošnje energije.

Vršilac dužnosti glavnog tajnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Adnan Shihab-Eldin u ponedjeljak je kazao da naftni kartel očekuje da će svjetske cijene nafte nešto popustiti, no da će stabilizirati iduće godine negdje između 44 i 55 dolara.

"Pogledate li statistike svaki tjedan potražnja pada promatrano na godišnjoj razini. Tržišni sudionici se na to fokusiraju", kazao je Tony Nunan, menadžer za upravljanje rizikom pri Mitsubishi Corp. "To je veliko pitanje koje svakog brine, u kojoj su mjeri tako visoke cijene nafte utjecale na potražnju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙