FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica pogođene padom cijena nafte

LONDON,FRANFURT, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su pale pod utjecajem spuštanja cijena nafte nasvjetskom tržištu ispod 60 dolara po barelu, što je ponajviše pogodilodionice naftnih kompanija.
LONDON,FRANFURT, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su pale pod utjecajem spuštanja cijena nafte na svjetskom tržištu ispod 60 dolara po barelu, što je ponajviše pogodilo dionice naftnih kompanija.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,34 posto na 5.146 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,3 posto, spustivši se na 4.850 bodova.

Najveće gubitke pritom su zabilježile dionice naftnih kompanija, predvođene British Petroleumom i Totalom, koje su slijedile u stopu pad cijena nafte na američkom tržištu na 59,6 dolara po barelu, najnižu razinu od kraja srpnja. Pad cijena nafte, međutim, nije uspio potaknuti jačanje ostalih dionica na europskim tržištima.

Dionice BP-a i Total-a redom su pojeftinile gotovo jedan posto, a Royal Dutch Shellove bile su na gubitku od 1,7 posto.

Ponovno su se pod pritiskom pada cijena kovina našle dionice rudarskih kompanija, pri čemu su one Antofagasta oslabile jedan posto te Anglo Americana i BHP Billitona po 0,5 posto. Cijene bakra na Londonskom tržištu kovina spustile su se više od tri posto nakon dan ranije dosegnute rekordne razine od 4.018 dolara po toni, potaknuvši zabrinutosti oko toga je li rast cijena dosegnuo vrhunac.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,07 posto, na 13.199 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙