FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nakon snažnog pada

LONDON, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u petak blizu razine od 62 dolara po barelu dok tržište pokušavauspostaviti ravnotežu između slabljenja potražnje za gorivom u SAD-u sjedne i smanjenih zaliha benzina i lož-ulja iz američkih i francuskihrafinerija s druge strane.
LONDON, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak blizu razine od 62 dolara po barelu dok tržište pokušava uspostaviti ravnotežu između slabljenja potražnje za gorivom u SAD-u s jedne i smanjenih zaliha benzina i lož-ulja iz američkih i francuskih rafinerija s druge strane.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 58 centi na 61,94 dolara nakon što je u četvrtak poslijepodne pojeftinio čak 1,43 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 56 centi na 58,93 dolara.

Spremnost Washingtona da ove zime upotrijebi strateške zalihe goriva kako bi osigurao nesmetanu opskrbu pridonijela je ovotjednom padu cijena za pet dolara po barelu a taj je trend značajno poduprlo i tjedno izvješće američke vlade, koje je pokazalo pad potrošnje benzina i goriva u SAD-u.

"Izjave o smanjenju potražnje za naftnim proizvodima u SAD-u dodatno su ojačale trend pada cijena na tržištu. No, moramo biti na oprezu jer su bojazni u vezi s opskrbom i dalje prisutne zbog mnogobrojnih zatvorenih rafinerijskih kapaciteta", konstatirao je Naohiro Niimura iz Mizuho Corporate Bank.

Prošlog su tjedna američke rafinerije radile sa samo 70 posto kapaciteta, što je najniža razina u povijesti bilježenja tog podatka na razini savezne vlade 1990. Rezultat je bio oštar pad zaliha goriva.

Trgovci su napomenuli da su se cijene našle pod pritiskom i zbog očigledne spremnosti Zapada da upotrijebi strateške rezerve kako bi nadoknadio izgubljene pošiljke sirove nafte i goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙