FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštra korekcija američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Upozorenje jednogdužnosnika američke središnje banke da Fed mora biti na oprezu zbogpotencijalne inflacije te pad cijena nafte za jedan dolar po barelušto je pritisnulo dionice energetskih kompanija, u srijedu surezultirali oštrom korekcijom vrijednosti američkih burzovnihindeksa.
NEW YORK, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Upozorenje jednog dužnosnika američke središnje banke da Fed mora biti na oprezu zbog potencijalne inflacije te pad cijena nafte za jedan dolar po barelu što je pritisnulo dionice energetskih kompanija, u srijedu su rezultirali oštrom korekcijom vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 1,2 posto, na 10.317 bodova. Riječ je o najvećem dnevnom postotnom padu tog indeksa od 23. lipnja. Tehnološki Nasdaq oslabio je čak 1,7 posto, najviše od 15. travnja, pa sada iznosi 2.103 boda.

Predsjednik podružnice Feda iz Kansas Cityja Thomas Hoenig izjavio je u svom obraćanju poduzetnicima u Casperu, Wyoming, da se čini kako postoji veliki rizik od snažnog uzleta inflacije, no da zakonodavci moraju biti na oprezu u pogledu potencijalnih cjenovnih pritisaka.

Iako njegova izjava nije bila posebno negativna za tržište, ulagači očekuju daljnje povećanje kamatnih stopa, što je doprinijelo negativnom raspoloženju na tržištu, rekao je Michael Sheldon, tržišni strateg njujorške brokerske tvrtke Sencer Clarke. Kazao je i da će u budućnosti više cijene prirodnog plina predstavljati veliku zabrinutost za korporacije kao što su to sada visoke cijene nafte.

Među vodećim gubitnicama bile su dionice naftnih kompanija, nakon što je cijena barela potonula 1,11 dolara, na 62,79 dolara. U prosjeku su njihove cijene potonule za 4,04 posto, najviše u zadnje tri godine. Samo dionica Exxon Mobila oslabila je 2,6 posto.

Negativno je na tržištu odjeknuo i podatak američkog Instituta za upravljanje nabavom o padu uslužnog indeksa u rujnu na 53,3 boda, nakon u kolovozu zabilježenih 56 bodova. Tržište je očekivalo njegov rast na 61 bod.

Cijene europskih dionica u prosjeku su potonule više od jedan posto, pritisnute novim znakovima gospodarskog usporavanja u SAD-u i zabrinutostima od daljnjeg rata američkih kamatnih stopa, a najveće gubitnice bile su dionice rudarskih i naftnih kompanija. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 1,2 posto, na 5.428 bodova. Frankfurtski DAX izgubio je 1,3 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.069 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙