FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA očekuje oporavak rasta potražnje za naftom u svijetu u 2006.

LONDON, 11. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Rast potražnje na naftom usvijetu trebao bi se oporaviti u 2006. nakon usporavanja u ovojgodini, konstatirala je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) uredovitom mjesečnom izvješću, objavljenom u utorak.
LONDON, 11. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Rast potražnje na naftom u svijetu trebao bi se oporaviti u 2006. nakon usporavanja u ovoj godini, konstatirala je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u redovitom mjesečnom izvješću, objavljenom u utorak.

"Sve u svemu, čini se da se tržište nafte brzo prilagodilo uraganima", konstatirala je IEA u izvješću, napominjući istodobno da će se ove godine ponuda nafte iz zemalja izvan okvira Organizacije zemalja-izvoznica nafte smanjiti na najnižu razinu u proteklih šest godina.

OPEC je u rujnu izbacivao na tržište 29,8 milijuna barela nafte dnevno i ima rezervne kapacitete manje od dva milijuna barela dnevno, konstatirala je agencija.

Prognoza rasta potražnje za naftom u svijetu u 2005. revidirana je naniže za 90 tisuća barela dnevno te sada iznosi 1,26 milijuna barela dnevno, a tržište dnevno ukupno potražuje 83,4 milijuna barela, ističe IEA.

Sljedeće godine očekuje se pak oporavak rasta potražnje do 1,75 milijuna barela dnevno nakon "uglavnom privremenog utjecaja" uragana i oporavka potražnje u Kini, navodi se u izvješću.

Svjetska tržišta nafte i dalje uspijevaju nadoknaditi poremećaje u ponudi a dodatnu fleksibilnost osigurava i deblokada strateških rezervi članica IEA, koja će po vlastitim procjenama do kraja ovog mjeseca deblokirati ukupno 42 milijuna barela strateških rezervi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙