FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 62 dolara po barelu, no i dalje visoke

LONDON, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkomtržištu u srijedu su se spustile ispod 62 dolara po barelu, koji jesamo dan ranije poskupio više od dva dolara, no i dalje se drže visokouslijed zabrinutosti oko zaliha lož ulja pred početak zime nasjevernoj hemisferi.
LONDON, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkom tržištu u srijedu su se spustile ispod 62 dolara po barelu, koji je samo dan ranije poskupio više od dva dolara, no i dalje se drže visoko uslijed zabrinutosti oko zaliha lož ulja pred početak zime na sjevernoj hemisferi.

Potrošači će morati dublje posegnuti u svoje džepove kod plaćanja računa za potrošnju lož ulja budući se cijene sirove nafte nepopustljivo drže iznad 60 dolara. Cijena barela nafte na američkom tržištu nije od kraja srpnja nijedan dan završila ispod 60 dolara.

Cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu u srijedu je pala za 53 centi na 61,91 dolar. Londonski Brent pojeftinio je 51 cent na 59,73 dolara.

Nastavak visokih cijena nafte potiče među ekonomistima zabrinutosti glede inflacije. Sve veći računi za potrošnju goriva mogli bi izazvati rast plaća budući bi radnici mogli tražiti povećanje plaća kako bi nadoknadili rast troškova života, upozorio je u utorak član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Axel Weber. Dodao je i da su zasad visoke cijene nafte imale malog utjecaja na gospodarske prognoze.

No tržišta su na oprezu oko naznaka da visoke cijene nafte uništavaju rast potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte - Sjedinjenim Državama. Nedavni podaci američke vlade pokazali su manju potražnju za naftnim proizvodima u usporedbi s godinu dana ranije.

Najnoviji podaci američke vlade o stanju zaliha, koji se očekuju do kraja dana, trebali bi pokazati smanjenje američkih zaliha destilata - lož ulja i dizel goriva - za 800.000 barela u tjednu zaključno s 21. listopadom, procjenjuju analitičari.

Cijene nafte u utorak su skočile za više od dva dolara budući je hladno vrijeme na sjeveroistoku SAD-a, najvećem svjetskom tržištu lož ulja, u središte pozornosti tržišta naglo vratilo razinu zaliha lož ulja. "Zalihe lož ulja bit će glavna tema tijekom čitave zime", kazao je Geoff Pyne, analitičar u Enerpyju. "Svaki pojedini prekid u rafinerijama potaknut će zabrinutosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙