FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugari podižu spomenik Strossmayeru

ĐAKOVO, 31. listopada 2005. (Hina) - U povodu proslave Dana narodnihbuditelja, koji se u Bugarskoj obilježava 1. studenoga, predstavniciBugarske zajednice u Hrvatskoj danas su posjetili katedralu u Đakovu iu njezinoj kripti položili vijenac na grob biskupa Josipa JurjaStrossmayera te se sastali s đakovačkim i srijemskim biskupom MarinomSrakićem.
ĐAKOVO, 31. listopada 2005. (Hina) - U povodu proslave Dana narodnih buditelja, koji se u Bugarskoj obilježava 1. studenoga, predstavnici Bugarske zajednice u Hrvatskoj danas su posjetili katedralu u Đakovu i u njezinoj kripti položili vijenac na grob biskupa Josipa Jurja Strossmayera te se sastali s đakovačkim i srijemskim biskupom Marinom Srakićem.

Kako je rečeno, to je tradicionalni znak zahvalnosti Bugara biskupu i meceni Strossmayeru za njegov doprinos bugarskoj kulturi i povijesti te radu prosvjetitelja te slavenske zemlje.

U razgovoru s biskupom Srakićem, u Crvenom salonu Biskupskoga doma, tajnik Crkvene zajednice Bugara u RH Neško Nešev izvijestio je da će bugarska vlada u svojoj zemlji podići spomenik Strossmayeru.

"To je još jedan znak zahvalnosti bugarskog naroda Strossmayeru", rekao je Nešev, pokazujući idejni projekt spomenika u čiju će se realizaciju uključiti i nedavno u Sofiji osnovano Društvo za njegovanje hrvatsko-bugarskih odnosa "Josip Juraj Strossmayer".

Biskup Strossmayer prijateljevao je s mnogima, poglavito sa slavenskim narodima među kojima su Bugari zauzimali posebno mjesto, kazao je biskup Srakić dodajući da se u svome mecenstvu Strossmayer posebno zauzimao za pomoć bugarskim prosvjetiteljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙