FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj traju dopunski lokalni izbori

ZAGREB, 23. listopada 2005. (Hina) - Lokalni izbori ponavljaju se unedjelju u Visu, Starim Mikanovcima, Staroj Gradiški, Dvoru, Petlovcui Zagvozdu, a u nekim općinama i dopunski izbori za predstavnikenacionalnih manjina te predstavnike hrvatskog naroda.
ZAGREB, 23. listopada 2005. (Hina) - Lokalni izbori ponavljaju se u nedjelju u Visu, Starim Mikanovcima, Staroj Gradiški, Dvoru, Petlovcu i Zagvozdu, a u nekim općinama i dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina te predstavnike hrvatskog naroda.

Budući da se Gradsko vijeće Visa te općinska vijeća u Staroj Gradiški, Dvoru, Petlovcu i Zagvozdu nisu konstituirala u roku od 90 dana od dana objave službenih rezultata lokalnih izbora, Vlada je imenovala povjerenika za ta mjesta, te donijela odluku o ponavljanju izbora.

Nakon što je Vlada početkom kolovoza raspustila Općinsko vijeće u Starim Mikanovcima, i tamo se ponavljaju izbori.

Dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u lokalnim predstavničkim tijelima održavaju se u Drnišu, gdje se za tamošnje Gradsko vijeće bira jedan predstavnik srpske manjine, dva predstavnika srpske manjine birat će se za Općinsko vijeće Nijemci, a po jedan za općinska vijeća u Lovasu i Tovarniku.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje da ako u lokalno predstavničko tijelo na lokalnim izborima ne bude izabran bar jedan pripadnik neke od manjina koje u stanovništvu te lokalne jedinice sudjeluju s više od pet, a manje od 15 posto, tada će se broj članova predstavničkog tijela povećati za jednog člana.

Ako u predstavničkom tijelu, pak, ne bude osigurana zastupljenost onoliko pripadnika nacionalnih manjina koje u stanovništvu te jedinice sudjeluju s najmanje 15 posto, broj članova predstavničkog tijela povećat će se do broja koji je potreban da bi se ostvarila razmjerna zastupljenost.

Budući da primjenom odredbi Ustavnog i Izbornog zakona takvu zastupljenost nije bilo moguće ostvariti, Vlada je u tim jedinicama raspisala dopunske izbore.

U Slavonskom brodu se ponavljaju izbori za predstavnika ukrajinske nacionalne manjine, budući da je na lokalnim izborima izabrani predstavnik umro.

Održavaju se i dopunski izbori za pripadnike hrvatskog naroda u lokalnim predstavničkim tijelima - po jedan pripadnik hrvatskog naroda bira se za općinska vijeća u Borovu i Trpinji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙