FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu na temelju nagodbe s Tužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju za ratne zločine protiv Bošnjaka 1993. godine, mogao se odmah nagoditi nakon što je izručen Haškom sudu u lipnju 2003. i nitko ga u tome ne bi mogao spriječiti, izjavio je u četvrtak za Hinu njegov odvjetnik Željko Olujić. "Ivica Rajić se mogao odmah nagoditi kada je došao prije dvije i pol godine u Haag i ja ga u tome, sve da sam i htio, nisam mogao spriječiti. To što on meni sad predbacuje što sam ga ja branio, a nisam radio za nagodbu od 12 do 15 godina, jasno pokazuje u kakvom je on stanju i valja ga u toj slomljenosti ljudski razumjeti", rekao je Olujić u telefonskom razgovoru i dodao da je on još uvijek njegov odvjetnik sve dok ga Sud ne razriješi.

BRUXELLES - Belgijska regija Flandrija i Hrvatska imaju veliki potencijal i želju za jačanjem međusobne suradnje na svim područjima, kazao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s ministrom predsjednikom regije Flandrije Yvesom Letermom. "S Flandrijom moramo ostvariti veću suradnju jer postoje veliki potencijali s obje strane", kazao je Mesić izražavajući uvjerenje da će i njegov posjet ojačati tu suradnju. Kazao je također da je Belgija prva zemlja EU-a koju posjećuje otkako je Hrvatska počela pregovore za ulazak u Uniju. "Flamanska vlada osnovala je Fond za zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, a taj je Fond vrlo važan jer razvija dobre odnose među narodima", rekao je Leterme. Ove će godine flamanska vlada za projekte u Hrvatskoj iz tog fonda izdvojiti pola milijuna eura.

HAMPTON COURT - Neformalni summit Europske unije na kojem će europski čelnici raspravljati o budućnosti Europe i izazovima globalizacije počeo je u četvrtak u Hampton Courtu, nedaleko Londona. Uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a, na neformalnom summitu sudjelovat će i premijeri Bugarske i Rumunjske, koje bi članicama trebale postati 2007. godine, a na radnom ručku njima će se pridružiti i premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan. Summit će biti prigoda da se premijer Sanader sastane s više kolega iz EU-a.

SUBOTICA - Osudi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini, koju je u utorak objavio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, nakon ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasima Ljajića, pridružila se većina dužnosnika srbijanske i vojvođanske vlade. Tajnik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Srbije Petar Lađević izjavio je da je riječ o dokumentu u kojemu se iznosi ogroman broj neistina, te da Deklaracija, neće pridonijeti unapređenju ljudskih prava u Srbiji. Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su "prema hrvatskoj manjini primijenjeni neki najviši europski standardi, pa čak i više od toga", i dodao da je pokrajinska vlada osigurala školovanje učenika na hrvatskom jeziku, da je hrvatski proglašen službenim jezikom u Vojvodini, a iz pokrajinskog proračuna financira se jedini informativni tjednik na hrvatskom "Hrvatska riječ".

LUCKNOW - Najmanje 15 osoba je poginulo, a 23 su ranjene u srijedu na sjeveru Indije kada se nakon eksplozije, vjerojatno plina, srušila zgrada, doznaje se u četvrtak od policijskog izvora. "Pod ruševinama se još nalazi šest osoba", rekao je glasnogovornik policije. Jedanaest ranjenih je u teškom stanju, dodao je. Nesreća se dogodila u srijedu navečer u gradu Kanpuru, 80 km jugozapadno od Lucknowa, glavnog grada države Uttar Pradesh. Čini se da je eksploziju izazvalo curenje plina u dvokatnici u kojoj živi 35 obitelji, prema istom izvoru.

ZAGREB - Predsjednici odbora za vanjsku politiku parlamenata država članica i država kandidatkinja Europske unije sastat će se u Londonu od 30. listopada od 1. studenoga, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog sabora. Sabor će na tom sastanku predstavljati Gordan Jandroković, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. Glavne teme skupa bit će borba protiv terorizma, Europska politika susjedstva i reforma UN-a. Riječ je o redovitim sastancima parlamentarnih odbora država članica EU-a i kandidatkinja za punopravno članstvo u Uniji, na kojima Hrvatska sudjeluje od stjecanja statusa kandidata 2004. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙