FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pitanje manjina u Vojvodini ubrzava demokratizaciju Srbije - HNV

SUBOTICA, 17. listopada 2005. (Hina) - Internacionalizacija pitanjapoložaja nacionalnih manjina u Vojvodini ne bi smjela prouzročitinegativne posljedice u društvu, naprotiv ona bi trebala ubrzatidemokratizaciju Srbije, konstatirao je u ponedjeljak u izjavi za Hinupredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Josip Pekanović, kojije prošloga tjedna sudjelovao u raspravi o položaju manjina uVojvodini pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.
SUBOTICA, 17. listopada 2005. (Hina) - Internacionalizacija pitanja položaja nacionalnih manjina u Vojvodini ne bi smjela prouzročiti negativne posljedice u društvu, naprotiv ona bi trebala ubrzati demokratizaciju Srbije, konstatirao je u ponedjeljak u izjavi za Hinu predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Josip Pekanović, koji je prošloga tjedna sudjelovao u raspravi o položaju manjina u Vojvodini pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

"Rezultat te akcije institucija Europske unije trebao bi biti završetak demokratizacije Srbije, za što nam očito treba nečija pomoć", naveo je Pekanović, i u tom kontekstu najavio da u Vojvodinu sljedećeg mjeseca dolaze promatrači Europskog parlamenta.

Predsjednik HNV-a ocijenio je da je raspravom o položaju manjina u Vojvodini izvršen posredan pritisak na vlasti u Beogradu i da ovakvi razgovori mogu donijeti "samo boljitak".

Kao sudionik rasprave o položaju manjina Pekanović je europske parlamentarce upoznao s podacima o incidentima protiv hrvatske manjine koji su zabilježeni uglavnom prošle godine, kao i s činjenicom da je "dobar dio tih ali i drugih incidenata ostao nerasvijetljen te neprocesuiran".

Na primjedbu ministra za nacionalne manjine SCG koji je bio, kako je rekao, "krajnje iznenađen oštrinom izlaganja predstavnika Mađara i Hrvata iz Vojvodine", Pekanović je odgovorio da je prije sjednice u Bruxellesu ministar bio upoznat sa sadržajem njihovih izlaganja te da nema mjesta čuđenju.

Rasprava o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini u Europskom parlamentu 13. listopada održana je zbog pojave novih međuetničkih incidenata u Pokrajini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙