FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marović: odnosi Hrvatske i SCiG svakim danom sve bolji

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Odnosi Srbije i Crne Gore sHrvatskom svakim su danom sve bolji što je dobro i za stabilnostjugoistočne Europe, rekao je u petak predsjednik Državne zajedniceSrbije i Crne Gore Svetozar Marović prvoga dana Croatia summita 2005.koji se do subote održava u Zagrebu.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Odnosi Srbije i Crne Gore s Hrvatskom svakim su danom sve bolji što je dobro i za stabilnost jugoistočne Europe, rekao je u petak predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović prvoga dana Croatia summita 2005. koji se do subote održava u Zagrebu.

Marović, koji je nakon završetka plenarne sjednice prvoga radnog dana summita otputovao iz Hrvatske, nije želio u razgovoru s novinarima ocjenjivati nadmašuju li odnosi Zagreba i Podgorice odnose Zagreba i Beograda.

"Srbija i Crna Gora i Hrvatska imaju svakim danom sve bolje odnose", rekao je ocijenivši da je to dobro za dvije metropole ali i za "europsku stabilnost istočnog dijela Europe"

Međutim, "hrvatska manjina u Crnoj Gori ima veoma respektabilan status, a crnogorska u Hrvatskoj također i mislim da na tim primjerima treba graditi odnose Srbije i Hrvatske kada su u pitanju manjinska prava", ocijenio je predsjednik SCiG.

Marović je uvjeren da će vlada premijera Ive Sanadera, koja uživa i potporu srpske manjine u Hrvatskoj, biti spremna riješiti pitanje raseljenih, jedno od otvorenih pitanja između dviju susjednih zemalja.

Prigoda za to bit će skorašnji posjet predsjednika srbijanske vlade Vojislava Koštunice Hrvatskoj, rekao je Marović koji u "uzvratni redovit posjet" Hrvatskoj treba doputovati 13. prosinca u sklopu intenzivnih sastanaka s predsjednikom Stipom Mesićem.

Marović se osvrnuo i na pitanje mađarske nacionalne manjine u Srbiji kazavši da se na rubu summita s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyom suglasio o potrebi što skorijeg sazivanja Međunarodnog mješovitog odbora.

Pitanje ugroženosti nacionalne manjine internacionalizirano je, međutim na njega treba adekvatno odgovoriti kako bi se otkrila prava istina, ocijenio je.

O pitanju konačnog statusa Kosova kazao je da za njegovo rješavanje i Beograd i Priština trebaju izbjegavati jednostrane poteze te ponešto i žrtvovati kako bi Kosovo "europeizirali" da ono postane "multietničko, demokratsko, mjesto zaštite nacionalnih manjina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙