FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

BEČ - Velika austrijska potpora što bržem uspješnom završetku pregovora Hrvatske i Europske unije kao i daljnjem promicanju hrvatsko-austrijskih gospodarskih odnosa izražena je u utorak u Beču u razgovoru austrijskoga saveznog ministra gospodarstva Martina Bartensteina i potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca, koji su se sastali u povodu Dana hrvatskog gospodarstva. Nakon razgovora austrijski ministar Bartenstein izjavio je da je Austrijska potpora Hrvatskoj, koja se vidjela i pri otvaranju pristupnih pregovora, rezultat dugogodišnje intenzivne bilateralne suradnje Austrije i Hrvatske, posebice gospodarske. Dodao je da će za vrijeme austrijskoga predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2006. godine biti organizirano nekoliko skupova u jugoistočnoj Europi i da će se velika pozornost posvetiti pregovorima Hrvatske s EU.

BRUXELLES - Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno nacionalnim koordinatorom za NATO Pjerom Šimunovićem i pomoćnikom ministra obrane Igorom Pokazom, predstavilo je u utorak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu četvrti Godišnji nacionalni program 2005.-2006. Akcijskog plana za članstvo u Savezu. Prema riječima Pjera Šimunovića, zamjenici šefova misija zemalja članica NATO-a, koji čine Pojačani politički odbor, pohvalno su se izrazili o svim aspektima četvrtog godišnjeg ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP) te čestitali na nedavno otvorenim pristupnim pregovorima sa EU-om. Najviše interesa kod zemalja članica iskazano je kod političkih, obrambeno-vojnih pitanja, sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama NATO-a, financijskih aspekta te pitanja odnosa s javnošću.

DEN HAAG - Bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, optužen za ratne zločine protiv bošnjačkih civila u srednjoj Bosni 1993., postigao je sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom Haškog suda (ICTY), temeljem kojega je za srijedu u 15 sati zakazano njegovo novo stupanje pred sud radi izjašnjavanja o krivnji. Odluka Rajića da s Tužiteljstvom uđe u nagodbu o priznanju krivnje dovela je do raskola između njega i njegovog branitelja Željka Olujića, pa je njegovo zastupanje preuzela subraniteljica Doris Košta. Pojedinosti nagodbe s Tužiteljstvom, broj točki optužnice za koje će Rajić priznati krivnju, njegova suradnja u ostalim predmetima te najviša kazna koju će za njega tražiti Tužiteljstvo, bit će obznanjene na sutrašnjoj sjednici.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako su Sjedinjene Države odlučne pobijediti u Iraku i upozorio Amerikance da se pripreme na daljnje žrtve. Suočen sa sve većim opadanjem potpore američke javnosti ratu u Iraku Bush je ustvrdio da se u Iraku ostvaruje napredak navodeći usvajanje novog ustava na nedavnom referendumu i sve veću ulogu iračkih snaga u održavanju sigurnosti. Navodeći da su teroristi najokrutniji neprijatelj s kojim su se Sjedinjene Države ikad suočile on je, međutim, upozorio da "ne treba podcjenjivati teškoće koje predstoje".

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush optužio je u utorak Siriju za potporu terorizmu i destabiliziranje Libanona i rekao da Ujedinjeni narodi moraju pozvati Siriju na odgovornost uključujući za umiješanost njezinih čelnika u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. "Sirija destabilizira Libanon, dopušta teroristima da upotrebljavaju njezin teritorij kako bi ušli u Irak i pruža sklonište palestinskim terorističkim skupinama", rekao je Bush govoreći suprugama časnika u zračnoj bazi Bolling u Washingtonu.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je u utorak razgovarao sa svojim sirijskim kolegom Bašarom Asadom i upozorio da treba izbjeći stvaranje novih napetosti na Bliskom istoku. Kremlj je u izjavi naveo da je Putin sirijskom predsjedniku Asadu rekao da pozdravlja sirijsku spremnost da u potpunosti surađuje s međunarodnom komisijom koja istražuje ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. "Također je naglašena žurna potreba za opreznom akcijom međunarodne zajednice kako bi se spriječila pojava novih izvora napetosti u regiji", navodi Kremlj u izjavi.

ZAGREB/BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozdravio je u utorak usvajanje iračkog ustava na referendumu ocijenivši da se radi o važnom koraku u političkom procesu u Iraku. Glavni tajnik NATO-a izjavio je da će NATO nastaviti pružati pomoć iračkoj vladi uvježbavanjem i opremanjem iračkih snaga sigurnosti kako bi mogle osigurati sigurnost svojoj zemlji.

SUBOTICA - Deklaracija o položaju Hrvata u Vojvodini, koju je u utorak objavio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), sadrži neutemeljene ocjene i optužbe, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG) Rasim Ljajić a prenosi agencija Beta. On je dodao da Demokratski savez Hrvata u Vojvodini sudjeluje u radu Nacionalnog savjeta hrvatske manjine i da predstavnik Nacionalnog savjeta nikada nije otvorio ni jedno od pitanja iz Deklaracije na sjednicama Republičkog savjeta za manjine, kojim predsjeda premijer Vojislav Koštunica. "Na ovaj način se zaobilaze institucije i izdaje deklaracija umjesto da se razgovara o mogućim problemima", rekao je Ljajić.

BUDIMPEŠTA - Nikakvi tragovi eksploziva nisu pronađeni u zrakoplovu turske državne kompanije Turkish Airlines koji je u utorak bio prisiljen sletjeti u zračnu luku Ferihegy u Budimpešti zbog dojave o bombi u zrakoplovu, izvijestili su u utorak dužnosnici zračne luke. Zbog dojave o bombi zrakoplov Turkish Airlinesa bio je prisiljen prisilno sletjeti u najbližu zračnu luku. U njemu se nalazilo 80 putnika. Zrakoplov je letio na redovitoj liniji Zuerich-Istanbul. U anonimnoj telefonskoj dojavi na njemačkom, zaposlenicima zuerichiškog aerodroma u utorak je javljeno da je u zrakoplovu podmetnuta bomba.

BAGDAD - Najmanje 29 osoba je ubijeno u utorak u novom valu nasilja u Iraku, a nakon nekoliko mjeseci žrtve su ponovno pale i u Kurdistanu. U tri samoubilačka napada auto-bombama u Sulejmaniji, uporištu Jalala Talabanija, iračkog predsjednika i šefa Domoljubne unije Kurdistana, ubijeno je deset kurdskih policajaca. Ostali napadi dogodili su se u Baaqubi, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, Baijiu, 70 kilometara sjeverno od Bagdada i Oueireju, području koji se prostire južno od glavnog iračkog grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙