FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska deklaracija izazvala negativne reakcije

SUBOTICA, 27. listopada 2005. (Hina) - Osudi Deklaracije o položajuhrvatskog naroda u Vojvodini, koju je u utorak objavio Demokratskisavez Hrvata u Vojvodini, nakon ministra za ljudska i manjinska pravaSrbije i Crne Gore (SCG) Rasima Ljajića, pridružila se većinadužnosnika srbijanske i vojvođanske vlade.
SUBOTICA, 27. listopada 2005. (Hina) - Osudi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini, koju je u utorak objavio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, nakon ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG) Rasima Ljajića, pridružila se većina dužnosnika srbijanske i vojvođanske vlade.

Tajnik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Srbije Petar Lađević izjavio je da je riječ o dokumentu u kojemu se iznosi ogroman broj neistina, te da Deklaracija, kao ni nedavna rasprava o položaju nacionalnih manjina u Europskom parlamentu, neće pridonijeti unapređenju ljudskih prava u Srbiji.

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su "prema hrvatskoj manjini primijenjeni neki najviši europski standardi, pa čak i više od toga", i dodao da je pokrajinska vlada osigurala školovanje učenika na hrvatskom jeziku, da je hrvatski proglašen službenim jezikom u Vojvodini, a iz pokrajinskog proračuna financira se jedini informativni tjednik na hrvatskom "Hrvatska riječ".

Politički analitičar Tomislav Žigmanov navodi da ne vidi razlog za "pomalo histerične reakcije" koje je u srbijanskoj javnosti izazvala Deklaracija DSHV-a, te drži da su one zabrinjavajuće.

"Sadržajno gledano taj dokument naznačava tek dio problema s kojima se Hrvati u Vojvodini suočavaju, a u njemu se ni ne nude cjelovita rješenja", istaknuo je Žigmanov.

Raspravu u javnosti o položaju nacionalnih manjina, koju je izazvala Deklaracija DSHV-a, pojačala je pojava novih prijetećih grafita u Novom Sadu, uperenih protiv pripadnika mađarske nacionalne manjine.

Bio je to neposredan povod za inicijativu najjače stranke mađarske manjine - Savez vojvođanskih Mađara, koji je pod optužbom da "gura pod tepih incidente" zatražio ostavku ministra za nacionalne manjine Rasima Ljajića.

Predsjedništvo DSHV-a objavilo je u utorak Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini u kojoj se ocjenjuje da su Hrvati u neravnopravnom položaju u odnosu na većinski narod i druge manjine i da Srbija ne pruža zaštitu nacionalnim manjinama sukladno s međunarodnim standardima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙