FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 65 dolara po barelu, rafinerije pod pritiskom

LONDON, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su pale usrijedu u uvjetima zatvorenih rafinerija nakon pustošenja uragana Ritai prijetnji štrajkom koji bi mogao blokirati postrojenja u Francuskoji dodatno zaoštriti problem moguće nestašice lož-ulja i benzina uočizime.
LONDON, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su pale u srijedu u uvjetima zatvorenih rafinerija nakon pustošenja uragana Rita i prijetnji štrajkom koji bi mogao blokirati postrojenja u Francuskoj i dodatno zaoštriti problem moguće nestašice lož-ulja i benzina uoči zime.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 27 centi na 64,80 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 19 centi na 62,76 dolara.

Četvrtina američkih rafinerija i dalje je zatvorena nakon prolaska uragana Katrina i Rita a štrajk je blokirao najveću francusku rafineriju, onu Totalovu u Gonfrevilleu. Sindikati su zaprijetili i širenjem prosvjeda na sva Totalova postrojenja, čime bi se zatvorilo više od polovine francuske proizvodnje lož-ulja i benzina.

Zastoji u proizvodnji poklopili su se s pripremama europskih i američkih potrošača za hladniju zimu. "Rafinerijski kapaciteti i dalje su ograničeni, što će osujetiti nastojanja da se nagomilaju zalihe uoči zime", ističe se u izvješću Refco-a.

"Čini se da sirova nafta snosi negativne posljedice slabih rafinerijskih kapaciteta. Jako nam nedostaju", kazao je David Thurtell iz Commonwealth Bank.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,0 milijun barela, dok bi zalihe benzina trebale pasti za 2,7 a zalihe destilata za 2,0 milijuna barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙