FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 66 dolara po barelu

LONDON, 29. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se učetvrtak na razini iznad 66 dolara po barelu, potpirene strahovanjimada rafinerije u SAD-u nakon pustošenja uragana Katrina i Rita nećeuspjeti proizvesti dovoljno lož-ulja za zimske potrebe.
LONDON, 29. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na razini iznad 66 dolara po barelu, potpirene strahovanjima da rafinerije u SAD-u nakon pustošenja uragana Katrina i Rita neće uspjeti proizvesti dovoljno lož-ulja za zimske potrebe.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu šest centi na 66,41 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio devet centi na 64,02 dolara.

Europa ponovno pritječe u pomoć, šaljući preko Atlantika tankere benzina i lož-ulja kako bi pomogla spriječiti pravu krizu goriva u najvećem potrošaču na svijetu.

"Cijene nafte uzimaju u obzir očekivanja da će zima biti daleko hladnija no što se očekivalo. Činjenica da je tako velik broj naših rafinerija zatvoren znači da možda ulazimo u zimu s nedovoljno lož-ulja", tumači Gordon Kwan iz hongkonškog CLSA.

Nakon pustošenja uragana u SAD-u je i dalje zatvoreno više od tri milijuna barela dnevno kapaciteta za preradu goriva, a Washington je objavio da bi do 15 posto američkih kapaciteta moglo biti blokirano još najmanje par tjedana.

Zastoj rada u rafinerijama potpirio je strahovanja od rasta veleprodajnih i maloprodajnih cijena uoči zime. "Ne treba nam sirova nafta već lož-ulje i prirodni plin. Nažalost, ne postoje odgovarajuće strateške rezerve", podsjeća Kwan.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je neočekivani rast zaliha benzina zbog snažnog uvoza i slabljenja potražnje. Analitičari ipak upozoravaju da te brojke ne zrcale cjelokupan utjecaj uragana Rita na proizvodnju goriva.

Štrajkovi u Francuskoj, vodećem opskrbljivaču SAD-a benzinom, mogli bi dodatno pogoršati taj problem, ograničavajući kapacitet Europe za slanje pošiljki preko Atlantika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙