FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga fra Mate Topića "Ramske starine"

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Knjiga fra Mate Topića "Ramskestarine" predstavljena je večeras u zagrebačkom Etnografskom muzeju,gdje je istodobno otvorena i izložba fotografija Marije Braut na temu"Rama".
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Knjiga fra Mate Topića "Ramske starine" predstavljena je večeras u zagrebačkom Etnografskom muzeju, gdje je istodobno otvorena i izložba fotografija Marije Braut na temu "Rama".

O knjizi su govorili sarajevska etnologinja Astrida Bugarski, etnomuzikolog Joško Ćaleta i fra Ivan Šarčević.

"Ovo je najopsežnije djelo o tradicijskom životu, materijalnoj i duhovnoj kulturi hrvatskoga katoličkog puka iz Rame (Bosna)", ocijenila Bugarski dodavši kako su u knjizi objavljeni autentični podatci o minulim vremenima.

Ocijenila je kako je u Topićevu djelu pohranjen identitet Hrvata u BiH. "Knjiga je nezaobilazno štivo za stručnjake etnološke znanosti", rekla je.

Govoreći o glazbenoj građi prikupljenoj u knjizi, Ćaleta je ocijenio da se u njoj nalazi "građa koja pripada najljepšoj glazbenoj tradiciji hrvatskog naroda".

Šarčević je napomenuo da je Topić "skupio, sintetizirao i na jednom mjestu objavio djela autohtone kulture naroda koji je još uvijek u svom govoru sačuvao ikavsko-šćakavski dijalekt". "Knjiga mu je obrana elementarne kulture duha pred agresivnim nasrtajima pomodarstva", ocijenio je.

Predstavljanje knjige popratilo je izvedbom izvornih ramskih pjesama kulturno-umjetničko društvo Gornja Rama iz Rame, koje vodi autor knjige bosanski franjevac fra Mato Topić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙