FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga članaka, razgovora i polemika "Postignuća i utopije" Davorina Rudolfa

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Knjiga članaka, razgovora,polemika, govora i pisama 1990.-2005. "Postignuća i utopije"znanstvenika i političara akademika Davorina Rodolfa ocijenjena jevečeras na predstavljanju u Zagrebu kao nezaobilazno svjedočanstvo ozbivanjima u važnom razdoblju naše suvremene povijesti.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Knjiga članaka, razgovora, polemika, govora i pisama 1990.-2005. "Postignuća i utopije" znanstvenika i političara akademika Davorina Rodolfa ocijenjena je večeras na predstavljanju u Zagrebu kao nezaobilazno svjedočanstvo o zbivanjima u važnom razdoblju naše suvremene povijesti.

Predsjednik hrvatske Vlade demokratskoga jedinstva 1991.-1992. Franjo Gregurić, govoreći na predstavljanju knjige, istaknuo je kako su Rudolfovi tekstovi izuzetno važni jer obaraju gledište da u ratovima na području bivše Jugoslavije nije bilo agresije i agresora te da smo svi podjednako krivi, pa prema tome i Hrvatska.

"Dojam je nakon čitanja knjige da njegova kritika, i ona najrazornija, nije ni zlonamjerna, ni strogo osobna, već je motivirana samo jednim ciljem - ostvariti na najbolji način interese države Hrvatske", istaknuo je Gregurić.

Jedan od urednika knjige Milan Ramljak, koji je bio potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva, napomenuo je kako Rudolf nije u ovoj knjizi sabrao sve što je javno rekao ili objavio u tiskovinama, već samo ono što odgovara naslovu - Postignuća i utopije, te da se može očekivati njegova treća knjiga o događajima u vrijeme stvaranja samostalne Hrvatske.

"U vrijeme posvemašnje krize morala, politike i domoljublja, Rudolf argumentima logike i činjenica brani i reafirmira univerzalna etička načela, demokratske političke postulate, domoljublje, hrvatske državne i nacionalne interese", rekao je Ramljak, dodavši kako autor kritički reagira na realna događanja, a ne bavi se intelektualnim nagađanjima i ideološkim konstrukcijama.

Po Ramljakovim riječima Rudolf ne vapi za uljepšavanjem naše slike, ali ne dopušta ni da se ona bezočno nagrđuje, ne jadikuje nad ukletom sudbinom, nego upozorava na nedopustivo ponašanje, oholost, neznanje, neozbiljnost i nedostatak osjećaja odgovornosti kod političara.

Rudolf piše novinarski svježe, logički, činjenično i stručno te politički jasno, državnički mudro i diplomatski korektno, ustvrdio je Ramljak dodavši kako je u središtu njegove pažnje čovjek i njegova sloboda te Hrvatska i njezini nacionalni interesi, koji ne mogu biti predmetom trgovine.

Vjesnikov kolumnist Željko Krušelj istaknuo je kako je Rudolf "rijetka biljka u hrvatskoj politici i diplomaciji".

Rudolf je idealan političar i idealan diplomat, rekao je Krušelj, dodavši kako su vrline koje on posjeduje u Hrvatskoj smatraju manama jer upozorava na probleme, stalno izvlači nove argumente, što njegove suparnike zamara, pa ga doživljavaju kao "elementarnu nepogodu".

U knjizi (485 str.) koju je objavio Nakladni zavod Globus, autor u dvadeset pet poglavlja piše, uz ino, o demokraciji i totalitarizmu, Domovinskom ratu, uzrocima i počiniteljima rata, o vanjskoj politici, revanšizmu te o pojedinim državnicima, političarima i javnim djelatnicima.

U proslovu autor navodi kako su "Postignuća i utopije" drugi dio njegove knjige "Rat koji nismo htjeli - Hrvatska 1991.", objavljene 1999.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙