FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačke vlasti raspisale međunarodnu tjeralicu za bivšim Udbinim djelatnikom J. Perkovićem

BERLIN/ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Njemački savezni ured zakriminalitet (Bundeskriminalamt BKA) u Wiesbadenu raspisao jemeđunarodnu tjeralicu za hrvatskim državljaninom Josipom Perkovićempod sumnjom da je umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egziluStjepana Đurekovića 1983.
BERLIN/ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Njemački savezni ured za kriminalitet (Bundeskriminalamt BKA) u Wiesbadenu raspisao je međunarodnu tjeralicu za hrvatskim državljaninom Josipom Perkovićem pod sumnjom da je umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983.

Perković je osumnjičen i da je na "vodećem položaju" u jugoslavenskoj tajnoj službi Udbi, za koju je radio do 1991., zajedno s još jednim djelatnikom Udbe, 1977. jednog Hrvata s boravištem u Njemačkoj pokušao nagovoriti na ubojstvo "dvojice hrvatskih političkih emigranata".

BKA pretpostavlja da se Perković, koji je 1945. rođen u Ličkom Novom Selu, nalazi na području države Hrvatske. Za obavijesti koje bi pridonijele Perkovićevu uhićenju BKA je raspisala nagradu od 5000 eura.

Njemačka policija je u svezi s ubojstvom bivšeg direktora INA-e i književnika Stjepana Đurekovića te emigrantskog političara Ante Đapića u srpnju uhitila i hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa. O tom su slučaju pisali i mediji hrvatske dijaspore (Croatia Herald), navodeći, uz ostalo, da sin Josipa Perkovića, Saša, obnaša dužnost savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost. )

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zlatko Mehun izjavio je za Hinu da su obavijest vidjeli na web-stranici njemačkoga Saveznog ureda, ali da za sada Interpolov zagrebački Ured nema nikakve podatke o tjeralici za J. Perkovićem.

Riječ je o postupku koji može trajati dva tri dana, izjavio je Mehun.

Podsjetio je da po Ustavu Hrvatska ne izručuje svoje državljane te da je u slučaju Perković moguće da Hrvatska od njemačkih vlasti preuzme progon, za što su onda, dodao je, nadležna pravosudna tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙