FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Večernji list: Jelavić se želi predati hrvatskim vlastima

ZAGREB, 8. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska policija nema temelja zapostupanje prema Anti Jelaviću za kojim je BiH raspisala međunarodnutjeralicu, jer Hrvatska svoje državljane ne izručuje drugim državama,rekao je glasnogovornik MUP-a večeras komentirajući medijske tvrdnjeda se Jelavić skriva u Hrvatskoj.
ZAGREB, 8. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska policija nema temelja za postupanje prema Anti Jelaviću za kojim je BiH raspisala međunarodnu tjeralicu, jer Hrvatska svoje državljane ne izručuje drugim državama, rekao je glasnogovornik MUP-a večeras komentirajući medijske tvrdnje da se Jelavić skriva u Hrvatskoj.

Sutrašnji Večernji list tvrdi da se bivši član Predsjendištva BiH Ante Jelavić, koji je zbog pronevjere novčane pomoći iz Hrvatske nepravomoćno osuđen u BiH na deset godina zatvora, sklonio u Hrvatsku kako bi se predao hrvatskim vlastima. Večernji list poziva se na neimenovanog medijskog posrednika Ante Jelavića koji je prenio da će Jelavić, koji ima hrvatsko državljanstvo, zatražiti novo suđenje u Hrvatskoj vezano uz slučaj Hercegovačke banke.

"Kontakti vezani uz Jelavićevu predaju hrvatskim vlastima već su uspostavljeni jer je za njim raspisana međunarodna tjeralica", rekao je Jelavićev posrednik, odbivši otkriti gdje se Jelavić nalazi u Hrvatskoj i kad će se predati policiji.

"Ante Jelavić je hrvatski državljanin a Republika Hrvatska po važećim zakonima svoje državljane ne izručuje nikome osim Haškome sudu," je Hini večeras glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

"Jasna je zakonska regulativa postupanja u takvim slučejvima. Što se policije tiče, po hrvatskim zakonima, nema nikakvog temelja za postupanje. Republika Hrvatska može zatražiti od BiH da joj ustupi nadležnost nad kaznenim progonom, što je u ovlasti Ministarstva pravosuđa", kazao je Mehun.

Večernji list navodi da se Jelavić sklonio u Hrvatsku kako bi "izbjegao politički linč visokog međunarodnog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna."

Bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1 javila je večeras, pozivajući se na izvore domaćih sigurnosnih službi, da se biši član Predsjedništva BiH i nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH skriva na području Splita.

Jelavić je u bijegu od četvrtka, kad se nije pojavio na sudu kad mu je izrečena desetogodišnja zatvorska kazna zbog zloporabe novčane pomoći što ju je kao pomoć Hrvatima u BiH slala hrvatska vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙