FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH izdao međunarodnu tjeralicu, mediji vjeruju da je Jelavić u Hrvatskoj

SARAJEVO,7. listopada(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine izdao je u petakmeđunarodnu tjeralicu za bivšim članom Predsjendištva te države AntomJelavićem koji je zbog pronevjere novčane pomoći iz Hrvatske osuđen nadeset godina zatvora.
SARAJEVO,7. listopada(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine izdao je u petak međunarodnu tjeralicu za bivšim članom Predsjendištva te države Antom Jelavićem koji je zbog pronevjere novčane pomoći iz Hrvatske osuđen na deset godina zatvora.

Glasnogovornik Suda BiH Refik Hodžić potvrdio je kako je sudac Malcolm Simmons, koji je i predsjedavao vijeću što je u četvrtak izreklo kaznu Jelaviću, o izdavanju međunarodne tjeralice izvijestio i nacionalni ured Interpola kako bi se o postojanju naloga za uhićenje informirale i ostale članice te međunarodne policijske organizacije.

Za Jelavićem od trenutka izricanja presude, kada je i izdat nalog za njegovo privođenje, tragaju sve policijske agencije u BiH, no bez uspjeha.

Glasnogovornik državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Admir Katica potvrdio je kako su i agenti ove krovne policijske službe u BiH uključeni u potragu.

Mediji u BiH u petak, međutim, naveliko nagađaju kako je Jelavić pobjegao, najvjerojatnije u Hrvatsku s obzirom da ima i hrvatsko državljanstvo te da računa da ga zbog toga hrvatske vlasti neće izručiti bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, "Dnevni avaz" tvrdi kako Jelavića zapravo treba tražiti u Splitu gdje ima stan što ga je kupio u vrijeme kada je obnašao značajne dužnosti u BiH ili pak u selu Podprolog pored Vrgorca, gdje je rođen.

Kada ga je Sud BiH ranije ove godine privremeno pustio iz pritvora i omogući mu obranu sa slobode, Jelavić je uz jamčevinu od 250 tisuća eura morao predati i osobne dokumente Hrvatske i BiH kao dodatno jamstvo da neće pobjeći. On je tada predao i svoju hrvatsku putovnicu no mediji navode kako je u Hrvatsku bez poteškoća mogao pobjeći i s hrvatskom osobnom iskaznicom koju također posjeduje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙