FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 22. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija (EK) objavila je u petak navečer da priprema zabranu uvoza peradi iz Hrvatske nakon otkrivanja virusa ptičje gripe. "EK priprema odluku o zabrani uvoza žive peradi i peradarskih proizvoda iz Hrvatske koja će u ponedjeljak biti usvojena po hitnoj proceduri", stoji u priopćenju Komisije. Hrvatska vlada obećala je Komisiji da živa perad i peradarski proizvodi neće biti izvezeni iz Hrvatske u EU, dodaje se u priopćenju EK-a.

LJUBLJANA - Potvrdi li i Europska unija pojavu ptičje gripe u Hrvatskoj, Slovenija će zabraniti uvoz mesa peradi iz Hrvatske, najavila je u petak navečer u razgovoru za Televiziju Slovenije direktorica Veterinarske uprave (VURS) Vida Čadonič Špelič. Usto, Veterinarska uprava će prema prijašnjem planu na područjima Slovenije koja se smatraju rizičnim za pojavu ptičje gripe zabraniti uzgoj peradi na otvorenim prostorima. Riječ je o krajnjem sjeveroistočnom dijelu države, te uskom pojasu uz slovensku obalu.

LONDON - Ptičja gripa dijagnosticirana je i u Velikoj Britaniji kod papagaja koji je uginuo u karanteni, otkrilo je u petak navečer britansko ministarsto poljoprivrede. "Taj potvrđeni slučaj ptičje gripe ne dovodi u pitanje status Velike Britanije kao zemlje bez ptičje gripe, jer je bolest identificirana kod uvezene životinje smještene u karantenu", precizirala je Debbie Reynolds, veterinarska savjetnica u ministarstvu Bolesni papagaj uvezen je iz Južne Amerike i stigao je na britansko tlo sredinom rujna. U priopćenju u petak navečer ministarstvo je navelo samo da je riječ o virusu tipa H5.

ŽENEVA - Švicarski farmaceutski laboratorij Roche objavio je u petak da će Tamiflu, lijek koji se smatra učinkovitim protiv ptičje gripe, sačuvati za pojedince oboljele od obične gripe. Glasnogovornik Rocha Alexander Klauser objasnio je da je ta mjera poduzeta u Švicarskoj te da bi isto mogle postupiti i podružnice tvrtke u izvan zemlje. Ta odluka uslijedila je nakon navale na Tamiflu u ljekarnama posljednjih dana, zbog straha od pandemije izazvane virusom ptičje gripe.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvorio je u petak u Antofagasti Avenida dela Croacia - Hrvatsku aveniju u nazočnosti gradonačelnika tog grada Daniela Adara, predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti te članova hrvatske zajednice koja živi u Antofagasti. "Ovo je trenutak ponosa ne samo za građane Antofagaste i Čilea, nego i za za građane Hrvatske koji su u domovini i one koji su danas u Čileu", rekao je hrvatski predsjednik. Gradonačelnik Antofagaste Adaro je, govoreći o prvim Hrvatima koji su došli u Čile, rekao da su se isticali ljubavlju prema radu i velikim obiteljskim zajedništvom. "Hrvatski su doseljenici svoju djecu naučili voljeti Čile kao svoju zemlju", rekao je Adaro dodavši da su se Hrvati odlično uklopili u industrijski, akademski, politički i kulturni zivot Antofagaste. Mesić je u Antofagasti posjetio i generalni konzulat Hrvatske gdje je razgovarao s predstavnicima hrvatske zajednice i odlikovao istaknute Hrvate u Čileu.

WASHINGTON - Snažni uragan Wilma pogodio je u petak poznata ljetovališta meksičkog poluotoka Yucatan olujnim kišama i snažnim vjetrom natjeravši tisuće turista u skloništa. Uragan 4. kategorije s vjetrovima čija brzina doseže 225 kilometara na sat zadržat će se iznad Yucatana iduća dva dana i mogao bi prouzročiti katastrofalne štete. Oluja je već dovela do smrti 13 osoba na Hitiju i Jamaici, a na Kubi je pred uraganom iz zapadnih dijelova zemlje evakuirano oko 370 tisuća ljudi. Očekuje se da će Wilma skrenuti prema istoku i polagano se krećući u ponedjeljak pogoditi gusto naseljena područja južne Floride. Vlasti su već naredile turistima da napuste svoja odredišta i razmatraju hoće li narediti i evakuaciju stanovništva.

TULKARM - Izraelski vojnici ubili su u petak na Zapadnoj obali dva Palestinca, objavili su palestinski sigurnosni izvori. Očevici prenose kako su izraleske snage otvorile vatru na nenaoružane prosvjednike koji su kamenjem gađali vojni džip istočno od Tulkarema, ubivši pritom jednom 18-godišnjaka. No, glasnogovornik izraleske vojske tvrdi da su vojnici ubili naoružanog napadača koji je prvi zapucao na vojnike i oštetio njihovo vozilo. Vojnici su kasnije na mjestu sukoba pronašli tijelo još jednog Palestinca, rekao je glasnogovornik.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u petak da međunarodna zajednica mora pronaći način da pozove na odgovornost sirijske vlasti za umiješanost u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. "Odgovornost će biti vrlo važna za međunarodnu zajednicu", rekla je Rice novinarima nakon objavljivanja izvješća Ujedinjenih naroda o umiješanosti Sirije u Haririjevo ubojstvo u veljači. Autori izvješća zaključili su da je Haririjevo ubojstvo politički motivirano te da odluka o njemu nije mogla biti donesena bez odobrenja visokih sirijskih obavještajnih dužnosnika i suučesništva libanonskih obavještanih dužnosnika koji su ga pomogli organizirati.

MOSKVA - Rusija je zabrinuta zbog izvješća međunarodnog istražnog povjerenstva o ulozi Damaska u ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafica Haririja, ali je pozvala na oprez kako se ne bi destabilizirala regija. "Moramo riješiti te probleme kako bi pobijedila pravda", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi agencija Itar-Tass iz Taškenta gdje se u posjetu. "Ne smije se dopustiti destabilizacija te nestabilne regije, o kojoj uvelike ovisi stanje na Bliskom Istoku", dodao je ministar ne navodeći stav Rusije u Vijeću sigurnosti u slučaju prijedloga rezolucije kojom bi se osudilo Siriju za njezine intervencije u Libanonu. Američki veleposlanik u UN-u John Bolton rekao je u petak da je kontaktirao s veleposlanicima drugih zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti (Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) kako bi razgovarali o sljedećim etapama afere.

WASHINGTON - Policija je u petak uništila sumnjiv paket u blizini američkog Kongresa i uhitila dvojicu mladića koji su je obavijestili da u automobilu imaju bombu. Nekoliko ulica oko Capitol Hilla bilo je zatvoreno više od dva sata, ali rad u Kongresu i okolnim uredskim zgradama nastavljen nije prekinut. Policija je poslije utvrdila da tvrdnja dvojice mladića da imaju bombu u automobilu nije točna, ali je iz opreza uništila paket. Incident u blizini Capitol Hilla posljednji je u nizu incidenata koji pokazuju da Sjedinjene Države žive u neprekidnom strahu od terorističkih napada.

BRUXELLES - Nato je odlučio u petak pojačati pomoć Pakistanu razorenom u potresu, mobilizacijom tisuću vojnika i prvi puta u svojoj povijesti stavljanjem inženjerije na raspolaganje za humanitarnu operaciju. Savez je potvrdio znatno pojačanje svog sastava pomoći, dok 13 dana nakon potresa nadolazeća zima prijeti da će tisuće žrtava odcijepiti od svijeta. Vojnici će krenuti "što prije", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, a bit će uključeno 500 vojnika inženjerijskih četa iz Španjolske, Poljske i Italije, kao i multinacionalana medicinska jedinica za postavljanje poljskih bolnica.

BAGDAD - Između 62 i 63 posto birača glasovalo je 15. listopada na referendumu o nacrtu iračkog ustava, rekao je u petak glasnogovornik neovisnog Izbornog povjerenstva. Prema povjerenstvu najniža stopa zabilježena je u sunitskoj pokrajini Al-Anbar, poprištu američkih i iračkih vojnih operacija, s 32 posto, a najviša (90) bila je u kurdskoj pokrajini Erbil. Izborno povjerenstvo treba završiti svoju obimnu operaciju provjere rezultata, nakon nepravilnosti utvrđenih u prebrojavanju glasova u nekim pokrajinama.

LJUBLJANA - Savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, Ivo Vajgl izjavio je u petak navečer u razgovoru za Televiziju Slovenije kako je vjeruje da je Drnovšekova inicijativa za rješenje pitanja budućeg statusa Kosova dobra. "Uvjeren sam da je riječ o dobroj inicijativi, a i moj današnji posjet Beogradu i Prištini pridonio je objašnjenju nekih stvari", rekao je Vajgl u razgovoru za slovensku televiziju nakon povratka iz Beograda i Prištine. Govoreći o Drnovšekovu prijedlogu koji je u Beogradu izazvao oštro odbijanje zbog spominjanja nezavisnosti Kosova, a u Prištini suzdržanost zbog uvjeta koje plan predviđa, Vajgl je rekao da su neke od točaka iz Drnovšekove inicijative zapravo već duže vremena u opticaju, samo što neke odbija Beograd, a neke Priština.

ZADAR - Ministar u talijanskoj vladi Carlo Giovanardi, zadužen za odnose s parlamentom i za pitanja esula, u petak navečer svečano je otvorio novouređene prostorije talijanske zajednice u Zadru. Giovanardi je prvi talijanski ministar koji je nakon 2. svjetskog rata posjetio Zadar. Istaknuo je da talijanska manjina u Hrvatskoj i hrvatska u Italiji mogu obogatiti društva u kojima žive. Odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti ministar Giovanardi opovrgnuo je da je ikad rekao kako slijedi invazija Talijana na Dalmaciju, kao što su nedavno pisala neka glasila u Hrvatskoj. "Kao što je Zadar talijanski i Rim je hrvatski grad u kulturuloškom smislu. Jedino je moguća turistička i ekonomska invazija Talijana u Dalmaciju", rekao je Giovanardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙