FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: HSP-ov prijedlog zakona o političkim strankama besmislen

RIJEKA,21. listopada 2005.(Hina) - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin nadanašnjoj konferenciji za novinstvo ocijenio je HSP-ov prijedlogzakona o političkim strankama "besmislenim".
RIJEKA,21. listopada 2005.(Hina) - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinstvo ocijenio je HSP-ov prijedlog zakona o političkim strankama "besmislenim".

"Učinak tog zakona bio bi istovjetan Hitlerovu potezu nakon dolaska na vlast u Njemačkoj kada je zabranio svu oporbu", rekao je Kajin.

Kajin je ustvrdio da taj zakon ima za cilj "brisanje" političkih stranaka iz Registra te da je jednako apsurdno da to predloži ona stranka koja je u svojim prostorijama imala istaknute portrete Ante Pavelića ili čiji su članovi pozdravljali "rimskim pozdravom". Objasnio je da pritom misli upravo na HSP.

Potpredsjednik IDS-a rekao je da broj članova stranke ne jamči ni unutarstranačku demokraciju, ni perspektivu neke zemlje, istaknuvši za primjer Komunističku partiju Jugoslavije koja je, kako je rekao, imala nekoliko milijuna članova pa se raspala i ona i država.

Po HSP-ovu prijedlogu upućenom u saborsku proceduru, politička stranka bi se mogla osnovati s 500 članova, ali bi za upis u Registar političkih stranaka u roku od šest mjeseci trebala prikupiti 10.000 članova. Ta brojka vrijedila bi i za postojeće stranke koje bi morale dokazati da imaju toliko članova. Po službenim podacima, više od 10.000 članova imaju samo HDZ, HSS, SDP, HNS, HSLS i HSP, dok se IDS ne ubraja među njih.

Kajin je na današnjoj konferenciji za novinare također kazao da Hrvatska mora tražiti da rok za subvencioniranje brodogradnje u Hrvatskoj nakon ulaska u EU ne bude kraći od pet godina. Ocijenio je da je do rujna trebalo donijeti plan sanacije brodogradilišta, a do 2007. restruktuiranja i privatizacije brodogradnje, ali da nadležno ministarstvo produžuje te rokove te, kako je rekao, pospješuje nastavak agonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙