FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: U pozadini početka pregovora s EU-om povrat imovine

RIJEKA,11. listopada 2005.(Hina) - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin nadanašnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdio da su upozadini početka pregovora s EU-om obećanja Hrvatske da će zaključitiimovinsko-pravne ugovore o povratu nacionalizirane imovine nakonDrugoga svjetskog rata, najprije s Austrijom, a zatim s Italijom.
RIJEKA,11. listopada 2005.(Hina) - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdio da su u pozadini početka pregovora s EU-om obećanja Hrvatske da će zaključiti imovinsko-pravne ugovore o povratu nacionalizirane imovine nakon Drugoga svjetskog rata, najprije s Austrijom, a zatim s Italijom.

Kajin je je izjavio da takav zaključak temelji na već definiranu zaključenju ugovora s Austrijom o tom pitanju te najavama iz diplomatskih krugova istoga takva postupka s Italijom.

Potpredsjednik IDS-a rekao je da za razliku od nadoknade ratne štete vlasništvom optanata u bivšoj Jugoslaviji, o čemu se ta zemlja dogovorila s Italijom, s Austrijom nisu sklapani slični međunarodni ugovori. Po podatcima koje je iznio riječ je o desetcima tisuća stambenih i gospodarskih zgrada, većinom u Slavoniji i Zagrebu, koji su bili u vlasništvu Austrijanaca.

Optanti u Italiji, rekao je, svoje imovinske zahtjeve vezane uz zemlje bivše Jugoslavije mogu rješavati samo u Italiji zbog navedene nadoknade. Međutim, pravo na naknadu imaju osobe koje su, kako je rekao, dobile "otpust iz jugoslavenskog državljanstva" te im je imovina nacionalizirana.

Kajin je zaključio da se Hrvatska ne bi smjela ni o čemu dogovarati u vezi s naknadom imovine državljana tih zemalja bez lokalne samouprave. Kazao je da će obveze povrata imovine dosegnuti milijarde eura te da bi to moglo uništiti supstanciju svih hrvatskih javnih poduzeća. Dodao je da će nakon Austrije i Italije biti sklapani ugovori o povratu imovine državljana Njemačke, SAD-a, Izraela i Slovenije.

Kajin je, govoreći o hrvatsko-slovenskim odnosima, rekao da bi bilo najbolje da se može postići međusobni dogovor o razgraničenju te da se produži utvrđivanje granične crte za pet ili deset godine. U sadašnjim okolnostima arbitraža je jedino rješenje, zaključio je Kajin.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙