FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: BiH do izbora 2006. dobiva predsjednika, a gubi Visokog predstavnika

BANJA LUKA, 21. listopada 2005. (Hina) -
BANJA LUKA, 21. listopada 2005. (Hina) -

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown uvjeren je kako se do ožujka iduće godine može postići dogovor po kojem bi dužnosti predsjednika države, parlamenta i vlade BiH bile raspoređene na predstavnike sva tri konstitutivna naroda, te da bi do listopada 2006. mogao biti ukinut ured visokog predstavnika s bonskim ovlastima, prenose banjalučke "Nezavisne novine" od petka.

"Mislim da je tako moguće da do narednih izbora u listopadu 2006. godine BiH dobije instituciju predsjednika", kaže u intervjuu Ashdown, koji vjeruje da bi to bio prvi korak u "povećanju funkcionalnosti države".

Ashdown je potvrdio kako je povjerenik EU za proširenje Oli Rehn poručio da u pregovorima o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji EU ne može sudjelovati zemlja koja ima visokog predstavnika sa širokim ovlastima kao što je to BiH.

"Kada zemlja počne taj proces, to označava novi početak i mi onda treba svjedočiti prijelazu s Ureda visokog predstavnika na Ured posebnog predstavnika EU. Cilj je da više nema Ureda visokog predstavnika i bonskih ovlasti do izbora u listopadu 2006. godine." izjavio je Visoki predstavnik koji je naglasio da se za tu opciju on osobno zalaže posljednje tri godine.

"Ako u prosincu BiH započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju upravo je cilj da do listopada 2006. godine više nema Visokog predstavnika", izjavio je Paddy Ashdown.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙