FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Nema dvojbi oko tumačenja dokumenta o reformi policije

SARAJEVO,6. listopada(Hina) - Dokument o reformi policije u Bosni iHercegovini, što ga je u srijedu navečer usvojila Narodna skupštinaRepublike Srpske, osigurat će uspostavu učinkovitih policijskih ipolicijskih regija koje će prelaziti postojeću međuentitetsku graničnucrtu, izjavio je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.
SARAJEVO,6. listopada(Hina) - Dokument o reformi policije u Bosni i Hercegovini, što ga je u srijedu navečer usvojila Narodna skupština Republike Srpske, osigurat će uspostavu učinkovitih policijskih i policijskih regija koje će prelaziti postojeću međuentitetsku graničnu crtu, izjavio je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

"Ne smije biti zabune o čemu se ovdje radi... U narednih pet godina BiH će dobiti integriranu policijsku službu na državnoj razini kao i policijske regije koje prelaze međuentitetsku granicu u onim graničnim područjima gdje je to potrebno", izjavio je Ashdown kako ga u četvrtak citira "Dnevni avaz".

Visoki je predstavnik na taj način otklonio dvojbe vezane za dokument što ga je predložio predsjednik RS Dragan Čavić i koji ne spominje izrijekom način organizacije budućih policijskih regija, što je i bila najveća zapreka tijekom dosadašnjih pregovora o reformi policije.

Upravo ta nejasnoća potaknula je bošnjačke zastupnike u Parlamentu RS da ne glasuju za Čavićev prijedlog, dok je zastupnicima iz Srpske demokratske stranke (SDS) poslužila kao oslonac za tvrdnje da će entitetska policija nastaviti postojati bez obzira na prenošenje dijela ovlasti na državnu razinu.

Premijer RS Pero Bukejlović, koji se i do sada odlučno protivio mogućnosti da policijske regije ignoriraju međuentitetsku granicu, izrazio je, međutim, zabrinutost mogućim različitim tumačenjima skupštinske odluke.

"O nama ovisi kako ćemo tumačiti Sporazum", kazao je Bukejlović neizravno najavljujući mogućnost da se opstrukcija nastavi.

Odlučivanje o uspostavi budućih policijskih regija ostavljeno je posebnoj radnoj skupini koja treba biti utemeljena do kraja prosinca.

Ta bi radna skupina izradila odgovarajuće prijedloge policijskih regija, a sam proces reforme policije, prema predloženom modelu, mogao bi potrajati i do pet godina.

"Avaz" tvrdi kako je iznenadna inicijativa Dragana Čavića, kojom je RS spašena od najavljivanih kaznenih mjera, zapravo rezultat silovita pritiska što su ga na njega izvršili najutjecajniji predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

U ponedjeljak su navodno Čavić i lider oporbe u RS Milorad Dodik pozvani na sastanak u Sarajevo, na kojemu su uz Ashdowna bili i američki te britanski veleposlanik u BiH Douglas McElhaney i Mathew Rycroft te voditelj izaslanstva Europske komisije Michael Humphreys.

Sporazum, kasnije predstavljen kao Čavićev, je, kako se tvrdi, ponuda međunarodnih dužnosnika i ponuđen je po načelu "uzmi ili ostavi", uz jasnu poruku da buduće policijske regije moraju biti temeljene na profesionalnim, a ne političkim kriterijima.

Ne bude li tako, Europska komisija može u svakom trenutku odlučiti suspendirati pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon posljednjih odluka Parlamenta RS, očekuje se kako bi BiH mogla dobiti "zeleno svjetlo" iz Bruxellesa za početak ovih pregovora do kraja godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙