FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Ashdown bez potpore SDA zbog zabrane davanja Izetbegovićeva imena zračnoj luci

SARAJEVO,15. listopada(Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovinei predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Sulejman Tihićizjavio je u subotu kako njegova stranka više neće podupirati radsadašnjeg Visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.
SARAJEVO,15. listopada(Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u subotu kako njegova stranka više neće podupirati rad sadašnjeg Visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon izvanredne sjednice Predsjedništva SDA Tihić je kazao kako je zaključak o uskraćivanju potpore Ashdownu rezultat njegove odluke da ne dopusti preimenovanje sarajevske zračne luke koja je trebala dobiti ime po Aliji Izetbegoviću.

Ashdown je takvu odluku donio u petak reagirajući na zahtjeve veleposlanika najutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije koji su procijenili kako bi davanje Izetbegovićeva imena zračnoj luci u Sarajevu potkopalo proces pomirenja u zemlji.

"Smatramo kako je ovo (Ashdownova odluka) atak ne samo na ličnost i djelo Alije Izetbegovića nego i na sve bosanskohercegovačke patriote koje je Izetbegović vodio u borbi za nezavisnost i obranu BiH od agresije", izjavio je Tihić.

On je ujedno optužio Visokog predstavnika da je zabranom preimenovanja sarajevske zračne luke "izjednačio Izetbegovića s Radovanom Karadžićem i drugim zločincima".

Tihić je oštre zamjerke uputio i veleposlanicima zapadnih zemalja i Rusije koje su kao članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zatražili da se ne dopusti promjena imena zračne luke u Sarajevu.

"Njima ni deset godina nakon Daytona ne smetaju nazivi ulica dati po imenima ratnih zločinaca", kazao je Tihić aludirajući na činjenicu da u Republici Srpskoj brojne ulice i trgovi nose nazive po osobama poput Drže Mihailovića.

Tihić je najavio kako se neće odustati od nakane da se zračna luka u Sarajevu, "kada za to dođe vrijeme", nazove po pokojnom bošnjačkom lideru te je ujedno pozvao sve stranačke članove i simpatizere da masovno sudjeluju u programima obilježavanja druge obljetnice Izetbegovićeve smrti što će se sljedećeg tjedna održati u Sarajevu.

Kako je ranije najavljeno, osim preimenovanja zračne luke koje je trebalo uslijediti 18. listopada, dan kasnije Izetbegovićevo ime bit će dano jednom od središnjih sarajevskih trgova a na Izetbegovićevu grobu u glavnom gradu BiH bit će otkriveno turbe koje se užurbano gradi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙