FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nice: Milošević manipulirao snimkama Ashdowna na Kosovu

DEN HAAG/ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Geoffrey Nice, tužitelj upostupku protiv Slobodana Miloševića, izjavio je u petak pred Haškimsudom (ICTY) da je bivši jugoslavenski predsjednik zlonamjernomanipulirao snimkom na kojoj je sadašnji visoki predstavnikmeđunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown prikazan kako tijekomposjeta Kosovu 1998. pregledava oružje u prisustvu pripadnikaOslobodilačke vojske Kosova i albanskih civila.
DEN HAAG/ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Geoffrey Nice, tužitelj u postupku protiv Slobodana Miloševića, izjavio je u petak pred Haškim sudom (ICTY) da je bivši jugoslavenski predsjednik zlonamjerno manipulirao snimkom na kojoj je sadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown prikazan kako tijekom posjeta Kosovu 1998. pregledava oružje u prisustvu pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i albanskih civila.

Pozivajući sudsko vijeće da onemogući takve postupke optuženog, Nice je rekao da je Ashdown u svom svjedočenju u korist optužbe prije dvije godine objasnio okolnosti pod kojima su snimci napravljeni tijekom njegova posjeta Kosovu kao izaslanika britanskog premijera Tonyja Blaira.

Milošević je odbacio Niceove tvrdnje rekavši da "snimci govore sami po sebi" o ulozi koju je Ashdown igrao.

Sudac Patrick Robinson upozorio je Miloševića da ubuduće neće tolerirati slične postupke.

Prema tužiteljevim riječima, Milošević je zlonamjerno spojio dvije odvojene snimke na kojima Ashdown najprije pregledava automatsku pušku dvojice uniformiranih pripadnika OVK, a zatim u jednoj kući uzima u ruke više pušaka i bombi koje pred njega iznose albanski civili.

Nice je podsjetio da su ti civili Ashdownu, po njegovom objašnjenju, pokazali oružje koje su morali kupiti od srpskih snaga samo da bi imali što predati policiji kada se to od njih zatraži.

Ashdown im je, prikazuje snimka, poručio da će o svemu što je vidio na Kosovu izvijestiti premijera Blaira, da je "skandal što međunarodna zajednica nije ništa učinila" i obećava da će "uraditi sve što može".

Podsjećajući da je riječ o visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, tužitelj je upozorio da bi Miloševićeva manipulacija mogla imati vrlo štetne posljedice u javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙