FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlastima Republike Srpske upućeno "posljednje upozorenje"

SARAJEVO,22. rujna(Hina) - Nastave li vlasti Republike Srpske odbijatiprihvatiti reformu policije u Bosni i Hercegovini, odvest će tajentitet u potpunu izolaciju, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Visokipredstavnik za BiH Paddy Ashdown.
SARAJEVO,22. rujna(Hina) - Nastave li vlasti Republike Srpske odbijati prihvatiti reformu policije u Bosni i Hercegovini, odvest će taj entitet u potpunu izolaciju, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Na konferenciji za novinstvo, što ju je održao zajedno s američkim i britanskim veleposlanikom u BiH te s voditeljem izaslanstva Europske komiisje u BiH, Ashdown je kazao kako je vlastima u Banjoj Luci ostalo veoma malo vremena, tek nekoliko dana ili možda tjedana, za dodatno razmišljanje i promjenu odluke kojom su prošlog tjedna odbili reformu policije.

"Poruka cijele međunarodne zajednice je kratka i jasna: razmislite još jednom prije nego što bude prekasno", kazao je Ashdown istaknuvši kako govori u ime zemalja Europske unije ali i Sjedinjenih Država.

Unatoč očekivanjima i nagađanjima u medijima, konkretne mjere protiv dužnosnika RS odnosno Srpske demokratske stranke (SDS), za sada su izostale, no Ashdown nije isključio mogućnost da se to desi u budućnosti nastave li se vlasti u Banjoj Luci ponašati na isti način kao do sada.

"Ako Vlada RS, koju predvodi SDS, ovako nastavi, sigurno će se suočiti s posljedicama. To je izvjesno baš kao i dan koji dolazi poslije noći", izjavio je Ashdown.

Postojanje neke vrste "tihih sankcija" potvrdio je ipak voditelj izaslanstva Europske komisije Michael Humphreys.

On je novinarima pojasnio kako su se predstavnici trojke EU prošlog tjedna u New Yorku namjerno odbili susresti s ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem smatrajući ga suodgovornim za odbijanje reforme policije.

Visoki je predstavnik jasno kazao kako se reforma policije mora provesti i to na načelima koje je postavila Europska komisija, a jedina alternativa tome je "totalna izolacija" RS od ostatka Europe, uključujući tu i Srbiju i Crnu Goru kojoj je, po mišljenju Ashdowna, sada puno važniji Bruxelles nego Banja Luka.

Ashdown i američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney posebice su inzistirali na činjenici da međunarodna zajednica naprosto ne može dopustiti da uz Kosovo i SCG, BiH postane treća točka nestabilnosti na Balkanu i da se ta situacija ne može tolerirati.

Zbog postupaka vlasti RS, BiH je izgubila priliku do desete obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma započeti pregovore s EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Veleposlanik McElhaney je istaknuo kako stoga postoji realna mogućnost da umjesto svečanog obilježavanja potpisivanja Daytona uslijedi ocjena da on nije dao željene rezultate.

Britanski veleposlanik Mathew Rycroft je kazao kako cijela EU čvrsto stoji iza zahtjeva koji su postavljeni pred vlasti u BiH i RS te da oko toga ne bi smjelo biti nikakvih dvojbi.

"Reforma policije nije opasnost za RS. Za nju je opasnost opstrukcija", kazao je Rycroft.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙