FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Prihvaćanjem reforme policije RS izbjegla teške sankcije - tisak

BANJA LUKA, 7. listopada 2005. (Hina) - Visoki predstavnik za BiH PaddyAshdown ustvrdio je u intervjuu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' odpetka da je prihvaćanjem reformi policije Republika Srpska izbjeglateške sankcije koje je u petak trebalo odrediti Vijeće zaimplementaciju mira.
BANJA LUKA, 7. listopada 2005. (Hina) - Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown ustvrdio je u intervjuu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' od petka da je prihvaćanjem reformi policije Republika Srpska izbjegla teške sankcije koje je u petak trebalo odrediti Vijeće za implementaciju mira.

"Mogu potvrditi da bi Vijeće za implementaciju mira u petak, u slučaju da reforma policije nije prihvaćena, moralo razmotriti koje mjere poduzeti, a siguran sam da bi one bile vrlo teške za RS. Srijeda je bila veliki dan za BiH. (...) Imamo još posla koji moramo završiti", rekao je Ashdown. On je istaknuo kako Vijeće ministara, parlamenti FBiH i BiH moraju još prihvatiti sporazum o reformi policije. Bude li taj on i prihvaćen, tada će se zaista moći reći da je riječ o povijesnom sporazumu, dodao je Ashdown.

"Američki veleposlanik (Douglas McElehaney) tvrdi da je ovaj sporazum najznačajniji pojedinačni korak od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Slažem se s ovom konstatacijom", rekao je visoki predstavnik i dodao kako će BiH dobiti efikasnu i jedinstvenu policijsku strukturu te da će Europska komisija biti jamac ovoga sporazuma.

Parlament RS je u srijedu prihvatio sporazum o reformiranju policije u BiH na načelima njenog ustrojavanja na državnoj razini, uklanjanju svih političkih utjecaja i formiranju policijskih regija neovisno o entitetskim granicama.

"Jamstvo da će se to dogoditi jest činjenica da će Europska komisija pratiti proces provođenja u skladu s europskim načelima. Praktično, to znači da će Europska komisija djelovati kao policajac u nadziranju ovog provođenja. Ako ne bude pravilne implementacije, Europska komisija imat će razlog zaustaviti pregovore o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji s BiH. Načelo ostaje isto: ako se zahtjevi ne provode, nema ulaska u EU", rekao je Ashdown za 'Nezavisne novine'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙