FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljaju se istrage o poslovanju SDS-a

SARAJEVO,23. rujna 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown naredio je u petak proširenje istrage ofinancijskom poslovanju Srpske demokratske stranke (SDS) čiji sudužnosnici okrivljeni za ometanje procesa reforme policije u BiH.
SARAJEVO,23. rujna 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown naredio je u petak proširenje istrage o financijskom poslovanju Srpske demokratske stranke (SDS) čiji su dužnosnici okrivljeni za ometanje procesa reforme policije u BiH.

Ashdown je u četvrtak zatražio detaljnu provjeru poslovanja SDS-ova ogranka u Doboju za koji je utvrđeno da je primio najmanje 17 protuzakonitih isplata, uključujući i jednu od srpskog člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca.

Iz Ashdownova ureda (OHR) u petak je priopćeno da se sada istraga proširuje i na ogranke SDS-a na Palama i Sokocu.

Ministrici financija Republike Srpske Svetlani Cenić naređeno je da ispita njihovo poslovanje u razdoblju od srpnja 2004. godine pa do danas te da detaljna izvješća o tome dostavi OHR-u do 14. listopada.

Istodobno je najavljeno da bi visoki predstavnik mogao zatražiti sličnu provjeru u svim drugim ograncima SDS-a te da će takve aktivnosti trajati sve dok se ne dobiju jasni dokazi da ta stranka posluje sukladno zakonima.

Svi računi SDS-a osim jednog blokirani su Ashdownovom odlukom još u lipnju 2004. godine te je nametnuta obveza posebnog prijavljivanja svake uplate veće od 150 konvertibilnih maraka (oko 75 eura).

Takva mjera izrečena je zbog sumnji da se uz posredovanje SDS-a financira skrivanje optuženih za ratne zločine.

Ashdown je u svojem pismu od petka ministricu Cenić označio osobno odgovornom za poduzimanje traženih mjera i podnošenje preciznog izvješća.

U posebnom pismu upućenom Paravcu, Ashdown je istodobno zatražio njegovu punu suradnju s nadležnim vlastima kako bi se razjasnile sve uplate koje su obavljene preko dobojskog SDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙