FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: Udruga gradova nametnula se Vladi i Saboru

OPATIJA,19. listopada 2005.(Hina) - Riječki gradonačelnik VojkoObersnel, govoreći na današnjoj konferenciji za novinstvo u Opatiji usvojstvu predsjednika Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, rekao jeda se u prošle četiri godine Savez udruge gradova i udruge općinauspio nametnuti Vladi i Saboru kao partner.
OPATIJA,19. listopada 2005.(Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, govoreći na današnjoj konferenciji za novinstvo u Opatiji u svojstvu predsjednika Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, rekao je da se u prošle četiri godine Savez udruge gradova i udruge općina uspio nametnuti Vladi i Saboru kao partner.

Obersnel je izabran za predsjednika Udruge gradova na još jedan četvorogodišnji mandat na jučerašnjoj izbornoj skupštini udruge. Izborna skupština Saveza udruge gradova i udruge općina u RH, koja se trebala održati nakon skupštine Udruge gradova, nije održana zbog nedostatka kvoruma te nije izabrano novo vodstvo.

Obersnel je rekao da je temeljni cilj udruživanja jedinica lokalnih samouprava opredjeljenje za decentralizaciju i zalaganje za prepuštanje što više ovlasti jedinicama lokalne samouprave. Rekao je da je potreban jedan zakon koji bi obuhvatio sva pitanja vezana uz problematiku lokalne samouprave, a ne kao što je sada, da se lokalna samouprava pravno definira u desetak zakona. Izrazio je nadu da će uskoro biti donesen i zakon o neposrednom izboru gradonačelnika i načelnika općina.

Riječki gradonačelnik naglasio je da je razočaran strahovanjem pojedinaca da će se neposredno izabrani čelnici ponašati u svojim sredinama kao apsolutisti ili, kako je rekao, "lokalni šerifi". Naveo je da se svaki dužnosnik, od predsjednika države naniže, može razriješiti dužnosti ako ne radi kako treba. Dodao je kako, s druge strane, gotovo da ne postoji mogućnost opoziva saborskih zastupnika, a da se neki od njih "prilično čudno ponašaju" i neodgovorno obavljaju svoje dužnosti.

Na novinarsko pitanje o potrebnom broju regija u Hrvatskoj zbog eurointegracijskog procesa, Obersnel je kazao da su tri regije premalo, odnosno da ih je potrebno četiri ili pet. To moraju biti funkcionalne, a ne samo zemljopisne cjeline, rekao je dodavši da se Hrvatsku ne bi trebalo dijeliti na primorsku i kontinentalnu, već da bi u pojedinim regijama trebala biti zastupljena oba elementa.

Na jučerašnjoj skupštini Udruge općina nije bilo kvoruma jer su se odazvali samo predstavnici sedamdesetak općina-članica od 304. Unatoč tomu, skupština je održana te je nestatutarno za predsjednika Udruge izabran dosadašnji predsjednik načelnik općine Štefanje Ivo Emić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙