FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: francusko-hrvatski susret predstavnika lokalne samouprave

RIJEKA, 6. listopada 2005.(Hina) - Drugi francusko-hrvatski susretpredstavnika lokalne samouprave o decentraliziranoj suradnji ipolitici lokalnog razvoja, na kojemu sudjeluje više desetakapredstavnika gradova i ustanova iz dviju država, počeo je danas uRijeci.
RIJEKA, 6. listopada 2005.(Hina) - Drugi francusko-hrvatski susret predstavnika lokalne samouprave o decentraliziranoj suradnji i politici lokalnog razvoja, na kojemu sudjeluje više desetaka predstavnika gradova i ustanova iz dviju država, počeo je danas u Rijeci.

Na dvodnevnu susretu raspravljat će se o razvoju lokalne samouprave, decentralizaciji ovlasti i gospodarskom razvoju.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francios St. Paul istaknuo je da se susret održava u važnu trenutku početka pregovora Hrvatske s Europskom unijom te da je ove godine Hrvatsku posjetilo oko pola milijuna francuskih turista. Ocijenio je da je većina teškoća u lokalnim zajednicama jednaka u objema zemljama te da su francuska iskustva dobra osnova za daljnju suradnju.

Hrvatski veleposlanik u Francuskoj Božidar Gagro ocijenio je da su odnosi dviju država sada jako dobri te da nisu uvijek bili takvi.

Potpredsjednica Povjerenstva za međunarodne odnose pri Savezu ujedinjenih gradova Francuske Colette Huvenne-Vanhoye smatra da je decentralizirana suradnja još slabo razvijena, unatoč teritorijalnim i upravnim sličnostima dviju država. Govoreći o francuskim iskustvima, naglasila je da su francuski gradovi prije 10-ak godina razvili sustav praćenja gospodarstva kako bi mogli sudjelovati i nadzirati njegov razvoj.

O mogućnostima podupiranja gospodarskog razvoja i otvaranja radnih mjesta na lokalnoj i područnoj razini izlagat će u nastavku susreta predstavnici Le Havrea i Saint Die des Vosgesa, a o hrvatskim iskustvima predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre i grada Rijeke.

Najavljena su izlaganja o potporama francuskih lokalnih zajednica za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća te o francusko-hrvatskoj suradnji u tom području.

Drugi dan susreta bit će predstavljeni primjeri razvoja turističkih središta u Francuskoj te struktura turističke ponude u seoskim i gradskim područjima, posebice u području očuvanja i vrjednovanja kulturne i industrijske baštine.

Susret su organizirali grad Rijeka, Savez Udruge gradova i Udruge općina Hrvatske, Savez ujedinjenih gradova Francuske i Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙